мигранти, граница,Гърция, Турция

17 деца мигранти без придружаващ ги родител изчезват безследно на ден в Европа. Черната статистика се води от 2018 г. насам. Около 18 000 непридружени деца мигранти са изчезнали след пристигането си в европейски страни. Между тях са Гърция, Италия и Германия.

Данните са от разследване на „Гардиън“ и трансграничния журналистически колектив „Изгубени в Европа“. Точната цифра на загубените 1непридружени деца мигранти са изчезнали в Европа между януари 2018 г. и декември 2020 г.е  8 292.  Простата сметка показва, че цифрата е еквивалент на близо 17 деца на ден. Само през 2020 г. в 13 европейски държави са изчезнали 5 768 деца.

Всяко шесто хлапе е под 15 г., 90% са момчета

Повечето от децата, които са изчезнали през последните три години, са дошли в Европа от Мароко, но Алжир, Еритрея, Гвинея и Афганистан също са сред водещите държави по произход. Според наличните данни 90% са момчета и всяко шесто дете е под 15 години.

Реалната цифра на изгубените деца е по-голяма

Разследването е събрало данни за изчезнали непридружени непълнолетни от всички 27 държави от ЕС. Сред тях са от Норвегия, Молдова, Швейцария и Обединеното кралство. При него се установява, че предоставената информация често е непоследователна или непълна, което означава, че истинският брой на изчезналите деца може да е много по-голям. Испания, Белгия и Финландия са предоставили данни само до края на 2019 г. Дания, Франция и Великобритания не са предоставили никакви данни за непридружени изчезнали деца.

Защо Европа не пази децата емигранти без родители?

Констатациите от разследването повдигат сериозни въпроси относно степента, в която европейските държави са в състояние или желаят да защитят непридружените деца мигранти.

Федерика Тоскано, ръководител на отдела по зашита и миграция в „Missing Children Europe“, организация с нестопанска цел, която свързва местни агенции в цяла Европа, заяви, че данните са „изключително важни“ за осъзнаването на мащаба на проблема в Европа. „Големият брой изчезнали деца е симптом на система за закрила на детето, която не работи“, каза тя.

Трафик, насилие или експлоатация над деца предлага Европа?

Федерика Тоскано каза, че непридружените деца са сред най-уязвимите към насилие мигранти, както и към експлоатация и трафик.

„Престъпните организации все по-често са насочени към деца мигранти“, казва Тоскано, „особено непридружени много от тях стават жертви на трудова и сексуална експлоатация, принудително просене и трафик.“

60 виетнамски деца изчезват от приюти в Холандия

През март 2019 г. “Гардиън“ и „Lost in Europ“ са установили, че най-малко 60 виетнамски деца са изчезнали от холандски приюти. Холандските власти подозират, че са били трафикирани във Великобритания, за да работят във ферми за канабис и в салони за маникюр.

Херман Болхар, холандският национален докладчик за трафика на хора, заяви, че разследването показва спешната необходимост от сътрудничество на европейско ниво, за да се разбере защо хиляди непридружени деца изчезват безследно:

„Не можем да изпуснем тези деца от поглед! Те заслужават нашата защита.“

Въпреки че почти всички държави в разследването разполагат с подробни процедури, те не винаги работят добре на практика. Проблемите включват липса на проследяване, когато децата се съобщават за изчезнали и недостатъчно сътрудничество между полицията и органите за убежище или закрила на детето.

„В досието на изчезнало дете мигрант се записва много малко,“ казва Тоскано, „и твърде често се приема, че дете мигрант е някъде в безопасност в друга държава, въпреки че трансгранично сътрудничество по тези случаи практически не съществува.“

Ако са живи, ги лишават от образование!

Има много причини, поради които децата изчезват, каза Тоскано. Проблем е и „продължителната и обременителна процедура за получаване на международна закрила или за събиране със семейството. Много от тдецата са държани и в неадекватни съоръжения, често без достъп до образование, добави тя.

Говорител на Европейската комисия заяви, че има „дълбока загриженост относно изчезването на деца“. Той добави, че държавите-членки трябва да „предприемат действия за предотвратяване и реагиране на изчезването на деца в миграция. Начинът е чрез подобряване на събирането на данни и трансграничното сътрудничество.“

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук