мигрантите

Гърция има таен лагер на границата с Турция, в който държи мигранти „като животни“, подготвени за връщане, след като са пристигнали на нейна територия след решението на Турция да отвори границата си, съобщава „Ню Йорк Таймс“.

„Въпросният център е една от тактиките, които Гърция използва, за да предотврати повторение на мигрантската криза от 2015 г., при която над 850 000 нелегални мигранти преминаха сравнително лесно през Гърция към други части на Европа“, се казва в статията.

„Ню Йорк Таймс“ отбелязва, че сателитни снимки потвърждават съществуването на лагера. От вестника са разговаряли със сириец, завърнал се от Турция, който твърди, че е бил затворен близо до село Порос, североизточна Гърция.

Няколко мигранти заявяват пред автора на публикацията: „за тях ние сме като животни“. Те твърдят, че са били задържани, вещите са им отнети, след което са пребити и изгонени от Гърция, без да им се даде възможност да поискат убежище или да говорят с адвокат. Междувременно турските власти заявиха, че най-малко трима мигранти са убити при опит да влязат в Гърция през последните две седмици.

Атина многократно отрича, че връща мигрантите обратно в Турция.

Гръцките власти отрекоха и съобщенията за смърт по границата. Говорителят на гръцкото правителство Стелиос Пецас не коментира съществуването на лагера, но заяви, че Гърция задържа и гони мигрантите в съответствие с местното законодателство. Акт, приет на 3 март с указ на президента, замразява молбите за убежище за един месец и позволява незабавно депортиране.

Позовавайки се на кадри, предоставени на няколко медии, „Ню Хорк Таймс“ пише, че гръцката брегова охрана е стреляла по посока на мигранти на борда на лодка, която се опитвала да достигне гръцките брегове в началото на този месец, биела ги е с тояги и се е опитала да ги изблъска, минавайки покрай тях с висока скорост, рискувайки да ги преобърне във водата.

Криминалистичен анализ на видеозаписи, предоставени от свидетели, също потвърди смъртта на най-малко един човек – работник от сирийска фабрика, след като бил застрелян на гръцко-турската граница.

Ал Хусейн, стажант-софтуерен инженер, работещ за „Ню Йорк Таймс“, се отправил към брега на река Еврос, която разделя Западна Турция от Източна Гърция. Той стигнал до гръцката страна в гумена лодка, натъпкан заедно с други мигранти.

Заловен от гръцките гранични служители, Хусейн разказва, че той и групата му са отведени на място за задържане. Чрез мобилния си телефон, той определил, че лагерът е на няколкостотин метра източно от граничното село Порос.

Обектът се състоял основно от три склада с червени покриви на селски път. Стотици други заловени мигранти чакали отвън. Хусейн бил отведен на закрито и натъпкан в стая с десетки други. Телефонът му бил конфискуван, за да му попречат да се обажда, а исканията му да подаде молба за убежище и за връзка със служители на Организацията на обединените нации били игнорирани. След нощ без храна и вода, на 1 март Хюсеин и десетки други били откарани обратно към река Еврос, където гръцки полицаи ги откарали към турската страна с малка моторна лодка.

Чрез чертежи, описания и сателитни координати, които той предоставил, вестникът успял да открие центъра за задържане – в земеделски земи между Порос и реката. Бивш гръцки служител потвърдил съществуването на обекта, който според него не е класифициран като затвор, но се използва неофициално по време на големи миграционни потоци.

Съществуването на лагера също беше потвърдено по-късно от „Respond“ – изследователска група, базирана в Швеция.

Професор по международно право в университета Макгил, заяви, че центърът представлява нарушение на правото на убежище и „жестоко, нечовешко и унизително отношение и нарушение на правото на Европейския съюз“.

Европейската комисия заяви, че „не е в състояние да потвърди или отрече“ констатациите на „Таймс“ и призова гръцката правосъдна система да разследва случая.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!