Фондация „Америка за България” е инвестирала у нас 202 млн. долара за последните девет години.


Най-голямата благотворителна организация у нас е вложила в страната ни само за 2017г. повече от 17 млн. долара, като със средствата са финансирани 62 проекта и инициативи.

Това стана ясно по време на годишния форум на фондацията, който събра в София над 500 нейни партньори от цялата страна.

Историята на фондацията тръгва от приетия през 1989 г. в САЩ Закон за Източно-европейската демокрация, който може да се оприличи на източноевропейски „План Маршал“.

Благодарение на него се създават 10 инвестиционни фонда в 17 централно- и източноевропейски държави.

С капитал от 55 милиона долара е стартирал Българо-американският инвестиционен фонд (БАИФ). Това обясни изпълнителният директор на фондацията Десислава Тальокова.

Възвръщаемостта е повече от 800% и това превръща БАИФ в най-успешният измежду всички 10 инвестиционни фонда, създадени през 90-те години.

От разпродажбата на активите на фонда през 2009 г. се формира капиталът на „Америка за България“ в размер на около 400 млн. долара.

Всяка година фондацията дарява около 20 милиона долара от общия си капитал, който се реинвестира, за да не прекъсва дейността на фондацията.

„Няма директна връзка между фондацията и американското правителство, а посланикът на САЩ е само наблюдаващ и няма глас при вземането на решенията от борда на директорите“, обясни президентът и главен изпълнителен директор на Фондация „Америка за България” Нанси Шилър.

И добави:

„България има по-голям късмет от много други държави, защото на Балканите има много малко организации като нашата. Подобни фондове има в Полша, Унгария, Румъния, Албания, Словакия, но те не правят същото и нямат такъв голям обем на финансиране”.

От фондацията обещаха, че ще продължат да се фокусират върху шестте си приоритета – гражданско общество и демократични институции, образование, изкуства и култура, културно наследство и туризъм, развитие на частния сектор и социална сфера.

Най-големият акцент на фондацията е образованието, като в него са инвестирани над 100 млн. долара. „Америка за България“ е особено доволна от проектите си за училища на бъдещето, от създадената Академия за лидери в образованието, от детския научен център „Музейко“, от Тръста за социална алтернатива, от проекта за Епископската базилика в Пловдив, от реновирането на детската клиника на „Пирогов“, от подкрепата на Български донорски форум, от работата на 26 неправителствени организации за прозрачност и реформа на съдебната система и др.

И през 2018 г. „Америка за България“ ще продължи да подкрепя гражданското общество.

Освен подкрепата на независимите медии, фондацията ще продължи да поддържа акцента си върху съдебната реформа и борбата с корупцията. Ще продължи подкрепата за създадения „Антикорупционен фонд“. Ще се подпомага също гражданското участие и традиционната филантропия.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук