Венцислав Мутафчийски
На снимката: На снимката: ген. Венцислав Мутафчийски

242 са вече случаите на заразени с коронавирус в България, съобщи на брифинга в 17 часа председателят на оперативния щаб генерал-майор Венцислав Мутафчийски. 22 са новите случаи за деня. 16 от тях са в София. Нов областен град, където се регистрира заразата е Сливен. Там е регистриран 1 случай, в Пловдив – двама, в Плевен – един и в Благоевград – двама. 40 болни са в лечебни заведения. Останалите се лекуван в домашни условия.

В отговор на въпрос относно предстояща среща със Светия Синод, ген. Мутафчийски съобщи, че е говорил с вицепремиера Томислав Дончев и такава среща предстои. На нея ще бъде обсъдено провеждането на масовите събирания в православните храмове. Призив за прекратяване на службите до този момент бяха отправяни неколкократно от Националния оперативен щаб. Ген. Мутафчийски на предишни брифинги обяви, че решението е на църквата.

Началникът на ВМА потвърди, че двете отрицателни проби на собственика на “Адванс Медиа Груп” Кирил Домусчиев, който днес беше изписан от болница, са направени в лабораторията на академията. Така той става четвъртият излекуван от вируса. Вирусът не се е изчистил напълно при пациентка, която лежи във ВМА вече 22 дни, каза генералът. Той съобщи, че пациентите от „Пирогов“, които бяха в критично състояние, вече са в стабилизирано, но тежко състояние.

Попитан за бързите тестове за коронавирус ген. Мутафчийски каза, че „с нашите вътрешни спорове създаваме прецедент в света“.

„Ние легализирахме спор, който го няма в света – каза началникът на ВМА – Ние няма да откриваме топлата вода. Трябва да следваме добрите световни практики.“

В защита на мерките срещу коронавируса генералът направи сравнение между България и Белгия, които съобщиха първия си случай на коронавирус по едно и също време. Белгия, която обяви мерки много по-късно, има вече 4 900 случая.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!