Европейският съюз трябва да се готви за нови шокове през 2017 година, предупреди президентът Росен Плевнелиев по врема на 11-ата годишна среща на бизнеса с правителството, съобщава БНР.

„2017-та година е критична за Европейския съюз“, заяви Плевнелиев. Шокът ще дойде най-вече от Съединените щати:

„Тръмп може и да направи американската икономика по-богата и по-силна, но Тръмп не е морален компас за хората. Какво избираме – пари или ценности? Тръмп не вярва в европейската интеграция, за съжаление вярвам, че не я разбира. Путин също не вярва в европейската интеграция и отдавна се опитва да дестабилизира ЕС. Сериозни щети бяха нанесени. По-лошото тепърва предстои.

България трябва да продължи да бъде проевропейска сила на Балканите и да бъде отговорен член на ЕС и на НАТО. Светът е голям и широк, но спасението понякога дебне в ъгъла на собствената ти къща. Регионът има голям потенциал. Ние сме сила, ние сме фактор, ние искаме да бъдем приятел. Нека да бъдем на висотата на отговорността си. Не трябва да забравяме, че Балканите са важни и да ги позиционираме в центъра на своите политики. Европейската комисия е с нас – над 50 млрд. еврофондове са за държавите в региона. Инструменти има, но България трябва да е амбициозна и и да работи“, заяви още Плевнелиев.

Президентът коментира и вътрешнополитическата ситуация и възможните промени, които биха могли да настъпят след предстоящите предсрочни избори за парламент: „Голямата заплаха за България е да дойдат политици, които да вдигнат лозунги за българските производители, за произведеното в България, срещу лошите ЕРП-та, лошите чужди хранителни вериги и с очаквания възход на популисти и националисти – България да се самоизолира, да се самомаргинализира под мотото „Вижте колко е несигурно в ЕС, ние ли ще го оправим. Дайте да не се караме с Путин, Тръмп, с Меркел и да си живуркаме в ъгъла на историята и Балканите и да си гледаме националното“. Който е пасивен, когато Европа се променя, ще предаде националния интерес. Голямата заплаха за България е да пропусне моментът на новата вълна на интеграция, която предстои.“

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук