нежелана реакция

70 000 души са се записали за ваксини до момента през електронната система за периода от 11 и 31 март. Това съобщи зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева.

Тя уточни, че хората над 50 г. са около 56,5%. Във възрастовата група на хора между 50-59 г. влизат близо 12 000 желаещи ваксини. Заявилите желание в системата да се предпазят с ваксина от епидемията, които са на възраст между 60-69 г., са близо 15 000. Хората между 70-79 г., които искат имунизация, наболяват 10 000 души.

„Данните показват, че има диверсификация на възрастовата структура на записаните чрез системата лица“, обясни зам.-здравният министър.

София – първенец в списъка с желаещи

Около 30%, което прави над 30 000 души, са се записали на територията на РЗИ-София. РЗИ-Пловдив е входирал 10 000 желаещи. РЗИ-Варнаотчита  над 7000 желаещи да се имунизират. РЗИ-Бургас докладва приблизително 7000 жители, Софийска област –отчита също приблизително 7000 желаещи да се ваксинират. РЗИ -Плевен и РЗИ – Стара Загора се включват в класацията с около 3000 жители всеки. Най-малко са желаещите да получат ваксини във Видин, Смолян, Монтана, Разград с около 700 души, записани през електронния портал.

ВМА и „Пирогов“ с най-много ваксини

Най-голям брой за обслужване на желаещите да получат ваксина събират лечебните  заведения ВМА с над 8000 мераклии и „Пирогов“  с над 4000 желаещи. Следващи в класацията са болниците ,„Св. Анна“ – близо 3000 и „Александровска“ – около 3000.

С животоспасяващите ваксини са снабдени общо 335 ваксинационни центрове в страната. „Няма да има неусвоени дози ваксини на територията на страната“, обеща зам.-здравната министърка Начева.

Мобилни екипи ще обикалят страната при нужда от повече ваксини

В случай, че на едно и също населено място има повече хора от заявилите желание, мобилни екипи на РЗИ ще обслужват нуждаещите се по места. „Целта е да регулираме потоците на желаещите да се ваксинират. Желанието ни е да няма изчаквания от тяхна страна, но все пак молим за разбиране. Подобна организация правим за пръв път и е възможно да срещнем затруднения. Колкото и да правим планиране, възможно е да се получи и забавяне“, каза още Начева.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук