коронавирус

134 818 са болните от коронавирус в световен мащаб. До момента излекувани са 70 395 души (93% от приключилите случаи), а починалите са 4 984 (7%).

На станалия вече редовен брифинг генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски – началник на Военномедицинска академия и председател на Националния оперативен щаб, каза:

„За вчера 189 пациенти са заложени за изследване във всичките лаборатории. От тях 16 са обявени за положителни за цялата страна. Те са предимно в София и част от тях в област Монтана, които са контактни на първото семейство, което беше регистрирано в УМБАЛСМ „Пирогов“, посочи Мутафчийски.

И добави:

„В региона около нас ситуацията също е динамична. България регистрира 16 положителни случаи за едно денонощие. Словения потвърди 42 случая, Хърватия – 8, Сърбия – 6, Северна Мекедония – 2, Румъния – 15, Гърция – 12 (общо имат 117 случая), Босна и Херцеговина – 4, Албания – 5, където има и един починал от вчера. Италия има вече 15 хиляди случая, Иран има 10 000 случаи. Северна Корея са с близо 8 000 случая. От големите държави в Европа Испания има над 3000 случая, Франция – 2800, Германия – 2700, САЩ имат 1700 случая, Швейцария – 868, Норвегия – 800, Япония – 691, Швеция – 687. Динамиката е в цяла Европа и света. В Китай регистрираха само 21 нови случая, което е безпрецедентно от началото на обявената епидемия там. В Европа все още няма тенденция дори за задържане на броя на случаите“, добави Мутафчийски.

Мутафчийски каза още, че правителството ще предприеме мерки, подобни на тези в Китай и Европа.

„Още на 3 март Световната здравна организация оцени, че единствените правилни мерки досега, които дават резултат и могат да се отчетат като положителни, са тези на Китай и се препоръчва да бъдат реплицирани. Ключовата дума във всички мерки е социално дистанциране и самоизолирането. Това е мотото, под което протече и вчерашното заседание“, допълни той.
По думите му много хора нарушават домашната карантина.

„Една от причините за разрастване на епидемията при семейството, настанено в „Пирогов“, е едно празненство, където са присъствали 24 човека и само за вчера 11 души са потвърдени като положителни плюс двамата заболели от „Пирогов“, от които жената почина, а мъжът е в критично състояние“, каза още той.

„Лично разговарях с дъщерята на починалата жена в „Пирогов“ и лично съм я уведомил за лицата, които са положителни за коронавирус, а те са 4. Починалата жена няма в момента кой да я погребе, защото всичките близки са под карантина. След нея близките ще могат да отдадат последна почит“, каза още той.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук