ЕС има готовност да плати по 2000 евро на всеки от мигрантите в пренаселените лагери на гръцките острови, който желае да се върне в родната си страна.

Комисарят по вътрешните работи на ЕС Илва Йохансон обяви схемата в Атина вчера. Тя беше договорена с гръцкото правителство, съобщи Би Би Си.

Йохансон каза, че мярката е временна и предложението е отворено само за един месец – и само за мигранти, пристигнали преди 1 януари.

Тя каза, че поне 5000 мигранти отговарят на условията за „доброволно завръщане“.

Този месец стотици мигранти и бежанци достигнаха до гръцките острови близо до Турция с лодки, което увеличава натиска върху местните приемни центрове. Лагерите на тези острови вече имат близо 42 000 лица, търсещи убежище, въпреки че са проектирани за около 6 000.

Международната организация „Лекари без граници”, която работи на островите алармира, че повече от 14 000 от намиращите се в тези лагери мигранти са деца.

„Всички живеят в ужасяващи условия в тези пренаселени центрове, в постоянен страх и без достъп до основни битови услуги като тоалетни, душове, електричество“, заяви пред Би Би Си Стефан Оберрайт, ръководител на мисията на организацията в Гърция.

„Нашите екипи в клиниката срещу лагера „Мория” на ден преглеждат по около 70 деца, включително такива, които страдат от хронични заболявания, за които не сме в състояние да осигурим правилни грижи“.

Илва Йохансон заяви, че седем държави-членки на ЕС са се съгласили да вземат от 1600 непридружени деца от лагерите, считани за особено уязвими.

Много от мигрантите са сирийци, бягащи от гражданската война, но има и афганистанци, пакистанци и западноафриканци. Не е ясно колко от тях биха получили статут на бежанец в ЕС.

Международните организации считат Сирия за твърде опасна за мигрантите, за да бъдат изпратени обратно там, но някои други страни на произход, като Пакистан, се считат за достатъчно безопасни.

Гърция временно замрази обработката на нови молби за убежище – ход, осъден от групите правозащитните организации.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!