Решенията за затягане на мерките срещу коронавируса се взимат след проследяването на над 23 показателя. Това стана ясно на първия от новата серия редовни брифинги на Националния оперативен щаб, чието провеждане веднъж седмично беше възстановено с решение на правителството.

Заети са около 10% от леглата в болниците, предназначени за случаи на коронавирус и около 3 на сто от тези в интензивните отделения. От всички положителни случаи около 30% проявяват симптоми, а около 5% – нужда от болнично лечение.

„Не можем да живеем цял живот с ограничителни мерки и затваряне, затова трябва да свикнем да живеем с мисълта и разума за наличието на коронавирусна инфекция и да си изградим навиците, които сме разписали – носене на маски в закрити пространства, да спазваме разумна хигиена и дезинфекция, да спазваме правилата за социална и физическа дистанция – 1,5 м един от друг отстояние”,  заяви здравният министър д-р  Костадин Ангелов.

 

Остава на дневен ред проблемът с недостига на специалисти, напомни здравният министър.

 „Един от най-големите потенциални рискове пред здравната ни система остава недостатъчният брой на медиците, тяхната умора от началото на епидемията. Нараства делът на заразените медицински специалисти“.

 

За момента няма притеснения за протичането на учебния процес.

„В детски градини с положителен PCR тест са 32 деца, ученици в училищата – 117. Броят учители в детските градини са 14.  Учители в училищата са 72“, съобщи министърът на здравеопазването.

 

След сравнително спокоен септември в Европа има вълна от повишаване на заболеваемостта, заяви главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

„България е на 25-о място по заболеваемост в Европа и на 8-о място по смъртност. Смъртността постепенно спада и вече сме задминати от голяма група страни. Малта е с най-висока смъртност“, посочи Кунчев.

На Балканите има много големи разлики. Водеща е Черна гора със заболяемост от 527 на 100 000 души.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук