Корнелия Нинова
на снимката: Корнелия Нинова

Лидерът на БСП Корнелия Нинова изказа позицията на партията си по отношение на ветото на президента върху Изборния кодекс, което днес влиза в Комисията по правни въпроси в Народното събрание, както и условията, при които от левицата биха се върнали в пленарната зала.

Ако управляващото мнозинство приеме ветото на президента, това означава, че е изпълнило и нашите искания и това би било основание да свикаме Национален съвет и да си преразгледаме решението.

Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в отговор на въпрос дали са готови да ревизират позицията си и да влязат в парламента поне за ветото.

Нинова подчерта, че ветото на президента поставя техните искания.

„Ако днес в комисия и утре в зала управляващите приемат ветото, т.е. примат тези наши аргументи, ще свикам Национален съвет и ще искам преразглеждане на решението. Ако отхвърлят ветото, те не изпълняват нашите искания, въпросът за връщане не стои в този случай“.

Припомняме, че президентът Румен Радев върна за ново обсъждане в Народното събрание промени в Изборния кодекс. Тогава той призова опозицията да се завърне в парламента при повторното разглеждане на промените в Изборния кодекс.

Крум Зарков от БСП заяви, че разбират призива на президента да се върнат в пленарна зала, но БСП приела това нелеко решение на Национален съвет с ясни условия.

„Условията към момента не са изпълнени – за отмяна на всички тези проблеми, които са залегнали във ветото“, каза тогава Зарков.

Самата Нинова също заяви след това в отговор на въпрос, че вече обявили тяхното решение – няма да влизат в парламента при обсъждането на ветото.

Днес парламентарната комисия по правни въпроси има в дневния си ред обсъждане на Указ № 35 на Президента за връщане за ново обсъждане на Закон за изменение и допълнение на Изборния кодекс.

Още на 17 февруари Националният съвет на партията реши, че БСП напуска парламента.

Още миналата седмица пък ГЕРБ, ВМРО и „Атака“ се разбраха да гласуват против ветото на президента, а управляващите от ГЕРБ да внесат свой законопроект, с който да върнат праговете на преференциите на старите им нива.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук