Изпитанията на многоцелевата атомна подводница „Казан“ извадиха наяве редица конструктивни недостатъци в усъвършенствания проект 885М („Ясень-М“), съобщи в интервю за РИА „Новости“ ръководителят на производителя „Обединена корабостроителна корпорация“ /ОСК/ Алексей Рахманов.

„Изпитанията на подводницата протичат комплицирано. На първо място става дума за направата на системата за управление, която при този модел се внедрява за първи път. освен това, няма да крия, появиха се редица конструктивни недостатъци“ – каза Рахманов.

По думите му, в ОСК „полагат всички усилия за завършване на изпитанията и получаване на боеспособен образец до края на тази година“.

„Все пак въпросът дали ще ни се удаде за оставащото време да завършим построяването на „Казан“, остава открит“ – призна ръководителят на предприятието.

Многоцелевите атомни подводници „Казан“, „Новосибирск“, „Красноярск“ и „Архангелск“ се строят по усъвършенствания проект „Ясень-М“. Те имат водоизместимост 13 800 тона, дълбочина на потапяне 520 метра, екипаж от 64 души, автономност 100 денонощия  и подводна скорост от 31 възела. въоръжението им се състои от мини, 533 мм торпеда и крилати ракети „Калибър“ и „Оникс“.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук