Снимка: Pixabay

Котките могат да се заразят с коронавирус и да предадат заразата нататък, смятат учените. А другите животни? Опасни ли са разходките с кучетата? Ето отговорите:

Котки

Китайски учени от Харбин са установили, че новият коронавирус може да се размножава сред котките. Те могат и да си го предават една на друга, но това не става толкова лесно, твърди изследователят Хуалан Чен. Собствениците на котки обаче не бива да изпадат в паника: животните много бързо изграждат антитела срещу вируса, т.е. не остават дълго заразни.

Снимка: Pixabay

Все пак възрастните хора и тези с предишни заболявания по-добре да не пускат котката си на разходки извън дома. И всички трябва добре да мият ръцете си след като са галили котка.

Кучета

При кучетата нещата стоят малко по-различно: кучешкият организъм не е благоприятна среда за размножаване за вируса, отбелязват в изследването си китайските учени.

Снимка: Pixabay

Така че собствениците на кучета могат да продължат спокойно да извеждат четириногите на разходка.

Прасета

При свинете коронавирусът също няма почти никакъв шанс, твърдят учените.

Снимка: Pixabay

Порове

При белките /порове/ нещата стоят по-различно. Както и при поровете. Въз основа на направените с тях експерименти е установено, че и при тези животни коронавирусът може да се размножава, точно както при котките.

Снимка: Pixabay

Пренасянето на заразата става чрез въздушно-капкова инфекция. Медици са установили наличие на вируса във взети проби от гърлото и носа на порове и котки, но не са открили инфекция в белите дробове.

Кокошки

А опасни ли са кокошките? Или другите пернати? Не, казват учените.

Снимка: Pixabay

Хората не бива да се безпокоят, тъй като кокошките практически имат изграден имунитет срещу коронавируса. Това се отнася и за патиците, както и за други видове птици.

Заразяване от човек на животно

Не само човекът може да се зарази от животните. А и обратното. В една зоологическа градина в Ню Йорк бил направен положителен тест на четиригодишната тигрица Надя.

Снимка: Pixabay

„Това е първият случай, в който диво животно се заразява с коронавирус от човек“, казва главният лекар на зоопарка.

Прилепите ли са виновни?

Прилепите са смятани за вероятен причинител на коронавируса. Но ветеринарните лекари предполагат, че през декември 2019 година в Ухан между прилепите и човека се е намесил и друг животински вид, който е предал заразата.

Снимка: Pixabay

А може би преносителят е панголинът?

Люспениците, наричани и панголини, също са под подозрението, че са виновни за пренасянето на вируса. Най-вероятно новият коронавирус се е предал от прилеп на панголин, а от там и на човека.

Снимка: Дойче веле/Ройтерс

Учени от Хонконг, Китай и Австралия са установили у панголините вирус, който много прилича на коронавируса. На китайските животински пазари се търгува нелегално с люспеници.

[tcm id=“1″]

Текстът е на „Дойче веле“. Заглавие: „Дебати.бг“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук