Николай Денков
Николай Денков Снимка: БТА

Няма риск от рязко увеличаване на цените, каза премиерът Николай Денков пред журналисти в коментар за наложеното от президента вето върху измененията и допълненията на Закона за енергетиката.

Мотивите на президента са свързани с либерализацията на пазара и защитата на енергийно бедните и възможността за изплащане на помощи за тях. Румен Радев изразява и опасения относно предсрочното затваряне на ТЕЦ „Мини Марица“, след като електроенергията от нея бъде изключена от енергийния микс.

Тази либерализация трябваше да се случи, регламентът е от 2019 г., България закъснява значително спрямо договорите, които е подписала, каза премиерът.

Той обясни, че с промените в Закона за енергетиката са направени точно такива механизми за защита на уязвимите групи и „за да не се случат тези страшни апокалиптични сценарии на опозицията“.

Премиерът заяви също, че няма опасения за прегласуването на закона след ветото на президента.

Правителството не планира да налага административни мерки като таван на цените на основни хранителни продукти, стана ясно още от коментара на премиера. Той поясни, че се водят разговори с търговските вериги, които доброволно да определят седмични продукти с по-ниски цени.

Това е наша обща задача – да свалим инфлацията от една страна. Предпочитаме да опитаме без административни рестриктивни мерки. Не е обсъждаме налагането на административни мерки. Те обикновено дават краткосрочен резултат. Ще опитаме по този начин. Има предварителни разговори, има съгласие, да се опитаме с едно благородно съревнование между тях да спечелят клиенти“, каза премиерът, цитиран от БНР.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук