ЕС дълбоко съжалява за повторното налагане на санкции от страна на САЩ по отношение на Иран, след като президентът Доналд Тръмп оттегли страната си от ядрената сделка от 2015 г. В изявлението си дипломатическият ръководител на ЕС Федерика Могерини и външните министри на Великобритания, Франция и Германия заявиха, че ще работят и за запазването на „ефективни финансови канали“ с Иран отворени.

„Ние дълбоко съжаляваме за повторното налагане на санкции от страна на САЩ поради оттеглянето на Вашингтон от съвместния цялостен план за действие (JCPOA)“, се казва в изявлението, разпространено в Брюксел.

ЕС заяви, че сега ще осигури легално покритие на фирми в 28-членния блок, за да работят с Иран, след като администрацията на Тръмп отхвърли европейските призиви за допускане на изключение.

„Ние сме решени да защитим европейските икономически оператори, ангажирани с легален бизнес с Иран – се казва в изявлението – Ето защо актуализираният „блокиращ статут“а от страна на Европейския съюз влиза в сила на 7 август, за да защити фирмите от ЕС, които извършват легален бизнес с Иран, от въздействието на извънтериториалните санкции на САЩ.“

„Блокиращият статут“ забранява на фирмите от ЕС да се съобразяват със санкциите на САЩ, като им позволява да си възстановят щетите от такива санкции и да премахнат всички решения на чуждестранни съдилища срещу тях.

Френският производител на автомобили „Renault“, който не продава автомобили в САЩ, заяви, че ще остане в Иран въпреки санкциите. Френската петролна група „Total“ и производителят на автомобили PSA вече посочиха, че вероятно ще излязат от Иран.

Въпреки стремежа на САЩ да възстановят санкциите, които държавният секретар Майк Помпео отново потвърди в Аляска късно в неделя, европейците заявиха, че ще продължат да работят с Иран, за да запазят ядрената сделка.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук