Трамвай №5, "Джи Пи Груп"

Компанията „Джи Пи Груп“ отказа да поеме обществената поръчка за ремонта на трасето на трамвай №5 в столицата по бул. „Цар Борис III“ Това стана ясно от думите на кмета на София Йорданка Фандъкова днес. Обществената поръчка е на стойност 45,7 млн. лева.

„Конкурсът още не е окончателно завършен, няма сключен договор и предстои да бъде класирана, най-вероятно, втората фирма, която е класирана. Друг обект – това е зона 2 на ул.“Граф Игнатиев“, който се изпълнява от компанията, ще продължи да се изпълнява, защото не бихме могли да оставим разкопана улицата по средата.“, каза днес Фандъкова

Припомняме, че миналата седмица министър-председателят Бойко Борисов разпореди „Джи Пи Груп“ да бъде извадена от проектите с европейско и държавно финансиране, въпреки че не влиза в прерогативите на главата на изпълнителната власт да определя кой ще изпълнява тези поръчки.

Малко по-късно от фирмата съобщиха, че се отказват от да бъдат строител на най-дългия в България тунел – „Железница“, който е част от магистрала „Струма“.

На второ място в конкурса за обществената поръчка за реконструкция на трасето на трамвай №5 бе класирано обединението „София инфраструктура 2018“, в която влизат испанската фирма „Марко Обра публика“ АД и „Интегрирани строителни системи“, показва справка в Агенцията за обществени поръчки.

Офертата на обедиението е за 47.5 млн. лева или с 1.4 млн. лева повече от класирания на първо място.

От февруари 2017 г. собственик на „Интегрирани строителни системи“ е Владимир Пилчев. Справка в Търговския регистър показва, че той участва като съдружник в „Агрохолд инвест“ с Владимир Владимиров – Житенски – акционер в „Джи пи холд“ – собственик на строителната фирма. Седалището на „Агрохолд инвест“ е на адреса на „Джи пи груп“ на бул. „Черни връх“, съобщава „Дневник“.

Припомняме, че „Джи Пи Груп“ стана обект на разследване на журналисти от „Биволъ“ за източване на средства от европейски проекти. Димитър Стоянов, който е сътрудник на сайта, както и Атила Биро – негов колега от Румъния, който участва в разследването, бяха арестувани край Радомир след като открили горящи документи за обществени поръчки, изпълнявани от „Джи Пи Груп“.

След последвалия скандал вицепремиерът Томислав Дончев, както и от „Биволъ“ сигнализираха за извършени нарушения. Това доведе до запор на средства и парични преводи на „Джи Пи Груп“ в размер на 14 млн. лева.

Именно „Джи Пи Груп“ е изпълнител и на проекта за реконструкция на столичната улица „Граф Игнатиев“. Некачественият ремонт предизвика протести и искането на оставката на зам.-кмета по транспорта на Столична община Евгени Крусев.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук