Хаджигенов предсрочни избори
На снимката: Адв. Николай Хаджигенов

Николай Хаджигенов е юрист по образование. Работи като адвокат в областта на наказателното право. Има дела Pro bono в областта на пострадалите от полицейско насилие, включително в Европейския съд по правата на човек в Страсбург. Нарича себе си „блогър и адвокат в опозиция“. От миналото лято стана известен като част от т.нар „Отровно трио“, което се превърна в основно ядро на антиправителствените протести. Народен представител в 45-то и 46-то НС от формацията „Изправи се БГ! Ние идваме“.

Защо футболният съдия, свързан с 60-те млн от АМ „Хемус“, се размина само с мярка „домашен арест“, при положение, че Десислава Иванчева и Биляна Петрова лежаха в затвора повече от две години само заради подозрение за 70 хил. евро?

Спецправосъдието се превърна в инструмент за изтезание. Иванчева е най-драстичния пример. Миньо Стайков откара в ареста две години и половина и дори съди държавата от там. Банев също осъди държавата. Цветанов и Борисов направиха спецорганите защото глупостите им не минаваха през нормален съд.

Спецорганите трябва да се ликвидират окончателно. Виждате, че от хилядите дела, които изтипосаха в предишния парламент, реалните такива са около сто на година. Всичко останало са мерки за неотклонение. Сигурно само по случая с Иванчева има поне 200 такива мерки и безброй СРС-та. Реалната работа, която вършат спецсъдилищата е работата на един съдия в Софийския районен съд за половин година. Говоря за Специализирания наказателен съд, Апелативен специализиран наказателен съд и цялата спецпрокуратура и спецследствие, в което само Бог знае колко много следователи работят.

От публикациите и решението на съда не става ясно най-важното, а именно къде са тези 60 млн. лв. Имате ли представа защо?

Мога да ви кажа къде са. Част от работата ми е свързана с престъпления на „бели якички“, т.е. кражби с фалшиви документи и подписи в тип Мартин Петров и др. От доста отдавна разглеждам такива дела и разследвания. В последното голямо такова дело бяха изтеглили в една от трите българките банки, не от тази, почти един милион лева в брой, които се изпариха.

При следващото ми такова дело от същата банка, от която са изтеглени и тези 60 млн. лв., беше изтеглена сума малко под един милион. При разпита на човека, който ги е изтеглил, установихме, че той не  е виждал толкова голяма сума в брой. Нормалните хора не са виждали такава сума в брой. Описаните купюри от него не отговарят на истината, както и от банката. Тогава сезирах прокуратурата, Национално следствие, но до ден днешен делото „стои на трупчета“. Това се прави нарочно. Парите минават през тези две или три български банки без реално да се теглят, а заминават за другаде. Това значи, че по трасето има извършени куп престъпления с банково съучастие. Нито една банка у нас не е държи такива суми в брой. Банките у нас са спестовни касички, които живеят само от събиране на такси. За да имат такава наличност, те трябва да я заявят от БНБ. Това отнема ден или два, зависи от размера на сумата. След това има други процедури, купюрите подлежат на описване, но реално нищо от това не се случва или ако се случва, се случва по различна схема.

Такива дела гледам отдавна и никога никой не проследи пътя на парите. Банките по делата отказват да дават такава информация, защото ако я дадат, ще стане ясно, че те нямат парите в наличност. БНБ също отказваше да дава информация преди и сигурно, докато е управлявана от човек на ГЕРБ, ще продължи да отказва. Това е огромна престъпна дейност, в която прането на пари е най-малката част. Става въпрос за плащане на огромни суми рушвети.

Има ли някаква вероятност тези „изчезнали пари“ да бъдат върнати на данъкоплатците, от където са дошли?

Има, да. Но това което ще кажа няма да се хареса на никой. За да се върнат тези пари у нас, трябва да работим като САЩ. Там има изградена такъв тип схема, че се преследват всички кражби от този вид и то в целия свят. Показаното чекмедже с кюлчета и пачки са само джобните за деня. Трябва да намерим местата по света, където тези пари в брой, кюлчета и пачки, се държат в щайги по цели етажи. Можем да ги върнем обратно в бюджета, едва когато ги издирим. Това, че миналата година на протеста доказахме, че европейските пари се крадат, не е новина за никой.

Бюджетът на страната ни е в пъти по-голям. Ние усвояваме много малко европейски средства. Бюджетът на държавата ни е около 130 млрд. на година. По чуждестранни данни у нас се крадат около 10 млрд. от тях, но вероятно са повече. За 12 години управление на ГЕРБ откраднатите пари отидоха на 150 млрд. Това е, което знаем, но реалността може би е още по-зловеща.

Да разбирам ли, че скоро тези пари няма да се върнат в бюджета, ако в изпълнителната власт и правосъдната система работят същите хора?

Ако действаме традиционно, няма да се върнат. Отчаяните времена изискват отчаяни хора с отчаяни действия. Ще дам пример с Бойко Рашков. Благодарение на него МВР за пръв път от 1989 г. насам, а може би дори и от Освобождението, работи както трябва. Имаме аналогична нужда от шеф на Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ), който да свърши работата си в това време. Имаме нужда и от конкретни прокурори, който да са такъв тип хора. От това имаме нужда в този момент, защото все още водим огромна, мръсна и трудна война. Борисов вече не е на власт, но парите са си в него. Цялата престъпна дейност още съществува.

Виждате, че като „дръпнем конеца“ на тези прословути 60 млн. лв., виждаме, че това е еднократен рушвет. На фона на всичко останало, това е някаква дреболия. Като „дръпнем този конец“ отиваме не само в Министерски съвет, ние стигаме до министър-председателя, минаваме през главния прокурор, през шефове на ДАНС, спецслужби и всички възможни контролни органи. Представете си за каква организирана престъпна група (ОПГ) става въпрос. Това е държавно ОПГ. Изпълнихме със съдържание твърдението, че у нас мафията си има държава.

Кой в страната ни е способен да сложи такъв „чадър“ над футболния съдия, че той да успее да изтегли такава от банка такава голяма сума пари? Нещо, което не може да направи редови гражданин.

Никой редови не може да го направи. Затова дадох пример в Васил Божков, който направи признание, че е плащал десетки милиони в брой и го доказа с платежните си. Още тогава казах, че тези неща се случват по гореописания начин. Става дума за човек на някой. Намерили са някой, който да е достатъчно сигурен. Платили са му богато, според неговите мащаби. Макар, че като става въпрос за 60 млн. и един милион да са му дали, което е съмнително, не представлява нищо за тях – „бълха ги е ухапала“. Така или иначе никой не ги е изработил тези пари.

В тази схема винаги се използват безкрайно некомпетентни и неспособни хора, които няма да успеят да се реализират в друго. Това са хора, които ако не са в схемата, ще живеят на минимална заплата, но с нея стават милионери. Така работи всеки един режим от сорта на този на Борисов. Дори в Унгария работят по същия начин. Сходно е положението и в Полша и Турция. Това е спецификата на всеки такъв режим – издигат некадърни хора, възнаграждават ги богато и те са готови да умрат за благодетелите си, защото, ако не бяха те, нямаше да постигнат нищо.

Изкушавам се да ви задам и един политически въпрос. Според вас ще има ли в неделя правителство и ще бъде ли то стабилно?

Най-вероятно ще има относително стабилно правителство. Като събереш не просто различни хора, партии и лидери, а хора, които противопоставят идеологии, нещата няма как да бъдат стабилни. Аз се опитах да им го обясня още на площада и в следващите две Народни събрания. Сега не е моментът за идеология. Днес трябва да се направи нещо много по-важно, трябва да се преборим с мафията и да направим нещата по-нормални. След това може да се играе на идеологии. Дели две народни събрания „Демократична България“ крещят по Пеевски и Доган в захлас. Не става ясно на кого обясняват, че това е злото. Вместо да приемем Закон за закриване на спецсъдилищата, се занимаваме с тях. По същият начин е БСП. Цял пленарен ден беше загубен заради 9-ти септември. Намираме се в ситуация, в която трябва да се действа разумно. Смятам, че ще бъде сложно.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук