Днес депутатът от ГЕРБ Тома Биков публикува във Facebook видео, в което режисьорът е успешната постановка „Хъшове“ Александър Морфов посочва, че бивш депутат от ГЕРБ – и актьор, е бил „изпъден“ от представлението. Става дума за Евгени Будинов, бивш депутат от партията на Борисов в 44-ия Парламент.

„Имаме още едно отсъствие. Един гербаджийски боклук, който го изхвърлихме от представлението“, казва Морфов, което пък предизвика реакция от страна на Биков.

„В записа, който публикувам по-долу, самият Морфов казва, че Евгени има актьорски качества, но не може да бъде част от представлението заради своите разбирания. С две думи, причината Евгени Будинов да бъде отстранен от представлението е, че симпатизира на ГЕРБ и го заявява публично“, пише Биков.

В същото време обаче си спомняме как през протестите от 2020 година млад актьор от Пловдив – Даниел Михайлов, активен участник в протестите срещу управлението на Борисов, бе уволнен не просто от една-единствена постановка, а от театъра в Габрово. Тогава младият актьор бе категоричен, че уволнението му е по политически причини.

С пиесата „Хъшове” започват преди повече от един век – през 1904 г., представленията на Народния театър. С „Хъшове” през 1954 г. се чества 50-годишнината му. През юбилейния стотен сезон (2004–2005) безсмъртната творба на Вазов е отново на сцената му, вече в адаптация и постановка на Александър Морфов.

Постановката има награда ИКАР`2005 за режисура на Александър Морфов, АСКЕЕР`2005 за най-добро представление, за режисура на Александър Морфов, за водеща мъжка роля на Валери Йорданов, награди от Международния фестивал „Друмеви театрални празници и Нова българска драма” – Шумен`2006 за режисура на Александър Морфов, за сценография на Елена Иванова за най-добра мъжка роля на Валентин Ганев.

Редно е да се отбележи, че всеки режисьор има право да избира актьорите, с които да работи.

Настоящето видео на Морфов се разпространява освен от Биков, и от агенция „ПИК“ – дори видеото на Биков е брандирано с логото на агенцията.

В последните месеци Морфов активно изразяваше позицията си срещу новия пиар на Народния театър – бившата депутатка и пиарка на ДПС Велислава Кръстева.

Още новини от деня – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук