нефт, петрол
Вижда ли се краят на петролна война?

Петролните фючърси поскъпват с близо 2% по време на търговията в петък, след като Министерството на енергетиката на САЩ съобщи, че не планира да пусне на пазара част от американските стратегически петролни резерви, и че не планира да наложи забрана на петролния експорт.

Фючърсите на американския лек суров петрол WTI с доставка през ноември поскъпват през петъчната търговия малко над 80 долара за барел за пръв път от ноември 2014 г. насам.

Фючърсите на петрола Брент с доставка през декември пък нарастват с 1,75% към 83,43 долара за барел, доближавайки върха от 83,47 долара за барел, достигнат на 6 октомври – най-високо ценово ниво от октомври 2018 г.

В рамките на отминаващата седмица и двата типа петролни фючърси се очертава да поскъпнат с над 4 на сто, нараствайки за поредна седмица. От началото на годината петролните фючърси вече поскъпват с повече от 60 на сто.

Цените на суровия петрол се понижиха за кратко в средата на седмицата, след като „Файненшъл таймс“ съобщи, че министърът на енергетиката на САЩ Дженифър Гранхолм е намекнал за евентуално използване на стратегическия петролен резерв. Не е изключил и налагането на забрана за износ на американски суров петрол. Спадът беше провокиран и от данни, показващи сериозно нарастване на американските седмични петролни складови запаси.

Петролните фючърси обаче подновиха възходящото си движение в четвъртък и петък, след като енергийното министерство опроверга тази информация.

„ОПЕК +“ реши да продължи да увеличава производството на суров петрол на месечни стъпки от по 400 000 барела на ден

Междувременно по-рано тази седмица форматът „ОПЕК +“ реши да продължи да се придържа към плановете си да увеличи производството на суров петрол на месечни стъпки от по 400 000 барела на ден, противопоставяйки се по този начин на натиска за по-бързо отпускане на съществуващите производствени ограничения.

В резултат на това банката Commerzbank повиши прогнозата си за цените на петрола Брент през текущото тримесечие до 85 долара за барел от предишната си прогноза за 75 долара и вдигна прогнозата си за първото тримесечие на 2022 г. до 75 долара за барел от 70 долара.

„Биковете“ на петролния пазар твърдят, че цените на петрола ще продължават да се повишават.

„Що се отнася до петрола, възходящото ценово рали е податливо на краткосрочни корекции,  свързани с прибирането на печалби, но тенденцията е определено за по-високи нива, което се подчертава от последното достигане на нови многогодишни върхове“, коментира пред агенция MarketWatch Том Есай, основател на Sevens Report Research.

Според Есай всяко едно понижение на цените трябва да се разглежда като възможност за увеличаване на дългите експозиции (за ново покупки), независимо дали става дума за енергийни акции, ETF (борсово търгуваните фондове) или фючърсни договори.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!