коронавирус, covid - 19 случая мерки

Американското разузнаване не смята, че новият коронавирус е създаден като биологично оръжие или е модифициран чрез генно инженерство. Това се посочва в доклад, публикуван на сайта на Службата на директора на Националното разузнаване на САЩ.

 „Повечето агенции също смятат, че SARS-CoV-2 вероятно не е генетично проектиран, но две агенции смятат, че няма достатъчно доказателства дали това е така или не. Накрая китайските служители не са знаели за вируса преди първоначалното избухване на COVID-19“, се казва в доклада.

Разузнавателната общност на САЩ никога не достигала до единомислие консенсус относно произхода на новия коронавирус. Според доклада американските разузнавателни служби смятат за вероятна както версията за предаване на инфекция от животно на човек, така и хипотезата за разпространение на вируса в резултат на лабораторен инцидент.

Документът е актуализирана версия на доклада, който администрацията на президента на САЩ Джо Байдън публикува в края на август.

Китай вече разкритикува документа

Китай вече разкритикува новата публикация. Говорителят на китайското посолство във Вашингтон Лю Пънюй каза, че това, че САЩ действат, основавайки се на разузнаването вместо на учените относно проследяването на произхода на коронавируса, е пълен политически фарс.

Четири агенции от американската разузнавателна общност смятат с ниска степен на увереност, че вирусът е бил първоначално предаден от животно на човек, а пета агенция смята с умерена степен на увереност, че първата човешка зараза е резултат от лабораторен инцидент, вероятно свързан с експерименти или с боравене с животни в Уханския институт по вирусология, се казва в документа на американското разузнаване.

Потвърждаването на 100 процента на произхода на вирус не е лесна работа, а понякога е дори невъзможно. В случая с ТОРС – болест, причинявана от бета коронавирус, подобно на настоящия коронавирус, учените първо идентифицираха вируса през февруари 2003 г., а по-късно през същата година установиха вероятния междинен гостоприемник – хималайска палмова цибетка, открита на пазар за живи животни в Гуандун в Китай, но едва през 2017 г. те проследиха вероятния първоизточник на вируса до пещери с прилепи в провинция Юнан в Китай.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук