Николина Ангелкова
на снимката: министърът на туризма Николина Ангелкова

Стартирали сме нашата кризисна рекламна кампания, така че ниският брой на заразени и починали от COVID-19 се приема изключително позитивно от всички и ние трябва максимално да се възползваме от навременните мерки на правителството, каза пред бТВ министърът на туризма Николина Ангелкова.

От 1 юни отварят заведенията на закрито. Ангелкова увери, че контролът ще бъде изключително строг. По повод изравняването на пясъчните дюни в Ахтопол и дали има нарушение, Ангелкова заяви, че ще има проверка и ако бъде установено нарушение, ще последват санкции.

След като в понеделник министърът съобщи, че 17 плажа /от общо 132 – бел. ред./ по Черноморието ще предлагат шезлонги и чадъри безплатно, днес тя посочи, че 23 плажа ще са с безплатни цени за плажните съоръжения. Разликата във вчерашните и днешните данни не бе обяснена. На останалите плажове, за които има сключени договори, цените ще варират от 1 до 5 лева.

Ангелкова добави, че ще бъде изработено мобилно приложение, което да показва какви са цените и заетостта на даден плаж в България.

„И момента е трудно да кажем как ще протече летния сезон. Ако концесионерите са предложили намаление с 50%, ние ще намалим с 50% наемното или концесионно възнаграждение. Тези, които вече са платили – възнаграждението ще бъде прехвърлено за догодина“, коментира тя.

Министърът уточни, че в момента текат разговори и се надява от 15 юни да стартират полетите с редица европейски страни. Според нея има интерес към България за летен туризъм, но и към планините също.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!