На снимката: Анна Бабинец

Украйна устойчиво се придвижва към Европа. След началото на войната в страната, виждаме, че много хора са проевропейски настроени. Те искат да бъдат част от Европа, не от Русия или Съветския съюз. Това коментира Анна Банинец главен редактор на Slidstvo.Info, агенция за разследваща журналистика в Киев специално за ДЕБАТИ. БГ.

Тя беше част от лекторите на конференцията „Нови хоризонти в журналистиката“, която се проведе в София, организирана от World press Institut.

Разбира се има хора, които тъгуват по онези времена, но те са малък процент. Виждаме реформите, които се случват в Украйна и големият прогрес, който е реализирала за последните години, уточни тя.

По думите й въпреки усложнената политическа ситуация, по вина на Русия,  европейската интеграция продължава.

Украйна със сигурност ще бъде част от Европейския съюз. За жлаост не може да се каже със сигурност кога ще стане. Но се придвижваме към Европа, смята журналисtката.

Що се отнася до медийния сектор и разследващата журналистика, оценката й е, че в момента в страната се работи по-лесно, отколкото преди 10 години, но все още има много нерешени проблеми и обвързаности.

По какво си прилича медийната обстановка в Украйна с тази в България; опасно ли е да се прави разследваща журналистика; какво показва скорошното покушение срещу съветника на президента Зеленски и какво е общото между украинските гангстери и България – четете в цялото интервю ТУК.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук