Стефан Янев кабинет

Три министерства(Министерството на финансите, Министерството на енергетиката и Министерството на икономиката) , Енергийната борса и КЕВР излязоха с брифинг за мерки в подкрепа на енергийната сфера у нас.

Служебният премиер Стефан Янев съобщи краткосрочните и дългосрочни решения, за справяне със ценовия скок.

По думите му в последните два месец България има едни от най-ниските устойчиви цени в ЕС.

„Високите цени се дължат на международни фактори, на които ние не можем пряко да влияем. Спазвайки правилата разликите в цените не могат да бъдат драстични. До момента успяваме да запазим най-ниските цени в ЕС“, каза още той.

След съвещание са били набелязани конкретни мерки, които да намалят тежестта върху българския бизнес и потребител. Янев обясни, че финансовото подпомагане ще е в рамките на 50 лева на изразходван мегаватчас. Без актуализация на бюджета обаче тази година не може да се случи преразпределение през месец декември. Но в бюджета за 2022 г. ще бъде заложен  механизмът за първите шест месеца на годината.

„Имаме парите, но не можем да ги преразпределим. Ако се направи актуализация на бюджета за декември, парите ще бъдат преразпределени или това ще стане от следващата година“, подчерта той.

Предварителните разчети сочат 600-650 млн. лв. финансова помощ за 6 месеца.

„На първо място е темата с финансови компенсации, която касае бизнес потребителите. Разработена е схема, съвместно с КЕВР. Компенсациите ще бъдат заложени в бюджета за 2022 г. Възможно е НС да прецени, че е нужна актуализация и за тази година, за да може компенсациите да важат и до края на годината. Разплащането в този механизъм трябва да стане през държавния бюджет“, обясни той.

Втората мярка е изработването и утвърждаването на национална позиция за по-гъвкава общоевропейска политика по отношение на компенсаторните механизми за държавна помощ или временно намаляване на тежестта на въглеродните емисии.

На трето място – Министерство на финансите, заедно с Министерство на икономиката и Българската фондова борса да обнародва наредба за създаване на „клирингова къща“ – механизъм, който ще работи за балансиране интересите на производители, търговци и клиенти на ел. енергия и така ще създаде условия за гъвкав пазар и намаляване на финансовия риск на отделните участници в този пазар.

Обмислени са и няколко краткосрочни мерки, свързани с дейността на КЕВР. Засилване на регулаторния контрол на КЕВР върху целия борсов пазара – издаване и прекратяване на лицензия, санкции при нарушаването на правилата.

Според министър-председателя тези мерки ще дадат допълнително успокояване и възможност пазарът да бъде по-адекватен на случващото се.

Обмисля се и още един пакет от мерки, които все още не били готови, но се работи по тях.

„Министерството на енергетиката и БЕФ ще започнат да предлагат нови позиции за дългосрочните договори за пакет, подходящи за малки потребители на електроенергия. Така че малките и средни предприятия да бъдат подпомогнати с по-добър достъп до пазара и на цени, които лесно могат да договарят. Това е начин и крайните клиенти директно да търгуват на борсата и да не зависят от търговци”, посочи Янев.

Според премиера сега е моментът експерти да се съберат и да обсъдят бъдещето на ядрената енергия в страната. Той призова за експертен разговор за бъдещето на АЕЦ „Белене“, в който да участват специалистите.

Стефан Янев подчерта, че енергийната ни стратегия е остаряла или не е конкретна.

От своя страна председателят на КЕВР Иван Иванов обърна внимание, че новите мерки касаят небитовите потребители.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук