България не е бедна държава, тя е безобразно крадена. Задачата в следващите години е да се спре течът на средства. Това заяви вече бившият служебен министър Асен Василев, който предаде държавната хазна на своя наследник на поста Валери Белчев.

Оставяме хазната в по-добро състояние. Оставяме една актуализация на бюджета, която ще позволи на бизнеса и хората да се чувстват по-спокойни“, каза още Василев.

Според него най-важният въпрос за страната е в следващия парламент да се сглоби мнозинство, което да излъчи стабилно управление. Той не отговори в конкретика под каква форма ще участва в политическия живот на страната, след като вече няма да бъде финансов министър.

От своя страна Валери Белчев изрази възхищение от работата на своя предшественик, която сравни с „бърз влак“, на който трябва да се „качи в движение“.

Новият служебен министър Валери Белчев е възпитаник на „Харвард”, от където има Магистърска степен по публична администрация. Той е магистър по финансови и банкови техники от Университета Париж-2 Пантеон-Асас (Paris 2 Pantheon-Assas), както и доктор на икономическите науки в УНСС с фокус върху банковите регулации.

В началото на кариерата си придобива експертиза в редица водещи търговски банки, включително „Ейч Ес Би Си“ (CCF HSBC), „Креди Агрикол Индосюез“ (Credit Agricole Indosuez), „Фортис Банк“ (Fortis Bank) и „Сосиете Женерал“ (Societe Generale).

През 2007 г. се фокусира върху инвестиционния бизнес, установява стратегическо партньорство с „Ротшилд и Сие“ (Rothschild & Cie) и действа в качеството на изключителен партньор за България до 2013 г.

През 2015 г. има ключова роля в създаването на държавното дружество от системата на Министерството на финансите, „Фонд мениджър на финансови инструменти в България“ ЕАД, в качеството си на изпълнителен директор и председател на управителния съвет.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!