Евгений Кънев
Евгений Кънев

Речите на Костадин Костадинов се доближават до най-добрите образци на съветската пропаганда. Чрез нейната стогодишна формула на преиначаване на истински и вкарване на измислени факти винаги се постига крайната цел – обвинение към политическия враг (опонент беше преди буржоазен, а сега е либерастки термин, а врагът в началото е вътрешен, а след като е избит става външен), че е виновен за бедите на народа.

Обвинението към врага в “лъжа” е този инструмент, който трябва да направи собствените лъжи да изглеждат истина – по метода на огледалото.
Болшевишките пропагандни методи бяха копирани по-късно от Хитлер, който се възползва от новите тогава информационни технологии – като радиото- да заглуши традиционните демократични печатни медии. Понеже не е могъл да ги контролира, докато разобличават лъжите му, той ги е нарекъл “lugenpresse” (лъжливата преса”.)
Така болшевишката и нацистката диктатури написаха the playbook на много бъдещи квази или кандидат диктатори, разчитащи на Лъжата за популярния вот. Един от тях беше и е Доналд Тръмп. Той също бе избран чрез новите технологии – социални медии – като говореше през цялото време за lying media, а на негови ралита се виждаха слогани “Lying press”, т.е lugenpresse!
Но да се върна на Костадинов.
Днес той обвини Асен Василев (впрочем Асен изглежда първият демократичен политик, който най-после се изправя срещу чумата) в лъжа от парламентарната трибуна, че били прокремълска партия по негови собствени думи – което би трябвало (но не е) да е очеИЗвадно за всеки българин с глава на раменете. А когато Асен Василев му цитира източника: “Очи в очи” по БТВ – последва истеричен изражденски смях от Костадинов.
Специално изгледах предаването и наистина имаше въпрос на Цветанка Ризова:
“Значи не бихте се обидили, ако ви нарекат прокремълска партия?”, а КК отвърна “Не, защото…”
Защото – повтори пак днес от трибуната – евроатлантическият път ни е довел до тук след 33 години.
Да, точно така – днес, когато българите са най-богати в цялата си история е ад, а на 10.11.1989 и през последвалата Луканова зима е било рай.
Защото – смята КК – тогава сме били 9 млн. (в затворена България, на чиято граница разстрелваха напускащите я), а днес сме само 7 млн българи – изчезващи към по-добрия евроатлантически свят, от който Възраждане ще ни пази.
Лъжата е истина, както беше казал Оруел.
В света на българските медии, наложили Копейкин.

Коментарът е публикуван във фейсбук профила на автора. Заглавието е на ДЕБАТИ. БГ.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук