Себастиян Курц
Себастиян Курц, канцлер на Австрия

Австрия разследва полковник от сухопътните сили, заподозрян, че е шпионирал в полза на Русия в продължение на десетилетия, съобщи днес канцлерът Себастиан Курц, предаде АФП. Подозренията са, че военният, сега пенсионер, е работил за руското разузнаване от началото на 90-те години на XX век до 2018.

Курц добави на пресконференция във Виена, че външният министър Карин Кнайсъл е привикала руския посланик заради случая и е отменила предстоящата си визита в Русия. Руското външно министерство съобщи, че вика на разговор австрийския посланик в Москва за разяснения по въпроса. „Разбира се, ако такива случаи бъдат потвърдени, независимо дали са в Холандия или в Австрия, не могат да се подобрят отношенията между ЕС и Русия“, каза канцлерът.  Той визираше експулсирането на 4-ма руски агенти от Холандия през април по подозрения, че планирали кибератака срещу Организацията за забрана на химическите оръжия в Хага. „Руският шпионаж в Европа е неприемлив и осъдителен“, добави Курц. Той посочи, че Австрия „настоява за прозрачна информация от руската страна“ и че ще се консултира с европейските партньори за бъдещи стъпки.

Руският външен министър Сергей Лавров заяви в Москва, че е „неприятно изненадан“ от новините от Виена и че австрийският посланик ще бъде повикан за разяснения и за начините, които трябва да се използват, когато има да се задават въпроси към Русия. Австрийският военен министър Марио Кунасек заяви на пресконференцията в канцлерството, че за случая се разбрало „преди няколко седмици“ в резултат на информация от друго европейско разузнаване.  Той каза, че полковникът предал „техническо оборудване“, включително лаптопа си, които се проверяват. На разпитите мъжът казал, че руснаците се интересували от „оръжейни системи и ситуацията с миграцията в Австрия в последните години“, добави министърът. „Създавани са профили на определени хора и са предавани“, добави той.

Случаят разкрива, че „дори след края на Студената война, шпионирането продължава и ни показва нуждата от засилване на мрежата за сигурност в Австрия и в министерството на отбраната“, подчерта Кунасек.

Според австрийския вестник „Ди Пресе“ 70-годишния полковник признал, че в продължение на 20 години е шпионирал армията в полза на Москва, за което е получил 300 хил. евро. Става въпрос за лице от Залцбург, което е предавало секретна информация на Русия за Военновъздушните сили на родината си, както и за артилерийските ѝ системи.

Австрия не е членка на НАТО и се гордее с неутралния си статут. Тя бе една от малкото европейски страни, които не изгониха руски дипломати след отравянето на бившия руски двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия във Великобритания през март.Отношенията на Австрия с Русия бяха особено наблюдавани, след като крайнодясната Партия на свободата влезе в коалиционното правителство след сделка през декември миналата година.

Партията на свободата, която предложи външната министърка Кнайсъл, а Кунасек е неин член, има споразумение за сътрудничество с „Единна Русия на руския президент Владимир Путин от 2016. През август Кнайсъл си навлече критики, като покани Путин на сватбата си.Вътрешният министър Херберт Кикъл, който също е от Партията на свободата, призна през септември, че Австрия е била помолена да предприеме „мерки за възстановяване на доверието“, за да продължи сътрудничеството със секретните служби на съюзниците.Това стана след съобщения, че западни тайни служби ставали все по-предпазливи в споделянето на информация с Австрия заради опасения, че може да бъде предадена на Москва.По-рано тази седмица австрийският седмичник „Фалтер“ публикува документ, за който твърди, че е на финландското контраразузнаване, в който се иска информация от партньорски страни, но австрийските им колеги специално са били изключени от получателите.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук