България е на трето място по смъртност в ЕС, след Унгария и Чехия и на първо място на Балканите с 21 починали на 100 хиляди население. На база на 14-дневната заболеваемост, България е на пето място в ЕС със 730 на 100 хил., на второ място на Балканския полуостров, каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев на седмичния брифинг на Националния оперативен щаб.

За сравнение – най-засегнатите страни са Естония и Полша с над 1000 болни на 100 000.

„Хоспитализраните са много повече, отколкото през ноември и декември. Причината е спецификата на британския вариант на коронавируса. Хората са с по-остра дихателна недостатъчност и по-голяма нужда от болнично лечение“, посочи Кунчев.

На база на високата хоспитализация обаче, нивата на смъртност в България са по-ниски в сравнение с втората на вълна на коронавируса у нас, изтъкна още той.

Има натиск върху лечебните заведения, най-осезаем е в София-град, Бургас, Шумен и Варна. Това съобщи здравният министър проф. Костадин Ангелов на седмичния брифинг на Националния оперативен щаб.

„Най-голям е натискът върху психиката на хората“, заяви още той. И призова българите са спокойни и да знаят, че системата на здравеопазването е подготвена за реакция при кризи.

За последните две седмици се наблюдава повишаване на броя на новозаразените с коронавирус. В последните дни се се регистрира пик на случаите в третата вълна на пандемията.

Ангелов прогнозира, че ситуацията ще се подобри през следващите няколко седмици, благодарение на увеличаващия се брой ваксинирани българи.

Министърът благодари на лекарите, които работят на първа линия, на спешните медици и на всички, които са ваксинирани срещу COVID-19 и сега работят в болниците.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!