ваксинацията ваксини виена, сертификатът, мерки, неваксинирани

В началото на февруари Великобритания продължава да е първенец с темповете на ваксинацията в Европа с 14.2 брой ваксини на 100 човека. Подобно на данните преди две седмици, България остава на дъното на класацията с показател от 0.61. Това показват данните в сайта ourworldindata.org.

В първите 10 държави на Стария континент са и Малта, Дания, Ирландия и дори съседна Румъния, съответно с показатели от 6.29, 4.66, 4.05 и 3.75.

В дъното на таблицата,

преди България, се нареждат Латвия, Холандия, Люксембург и Хърватия. Към началото на януари у нас са поставени 42.634 ваксини, сочат данните.

Любопитно е, че Сърбия влиза в първата петица на страните в света, където ваксинацията върви с най-бързи темпове. Освен нея там са Израел; Обединените арабски емирства, Великобритания и САЩ.

Тя стана първата европейска държава, която използва китайската ваксина срещу COVID-19 „Синофарм“. Първият имунизиран с ваксината на Синофарм в Сърбия стана здравният министър Златибор Лонкар.

На 6 януари страната започна да използва и руската ваксина Спутник-V.  Сърбия и Беларус са единствените европейски държави, които използват руската ваксина. Тя не е одобрена от Европейската агенция за лекарства, нито от Световната здравна организация.

Припомняме,

че Европейската комисия прие като своя цел 70% обхванато население от ваксина през септември 2021. Наскоро „Политико” изчисли, че ако темпото в България се запази, тя ще достигне критерия 21 години по-късно от заложения срок – септември 2021, написа в свой анализ „Политико“.

Преди два дни стана ясно, че фармацевтичната компания Астра Зенека ще достави още 9 милиона дози на Европа през първото тримесечие на тази година. С това общият брой на дозите, доставени от фармацевтичната фирма за Европа, ще достигне 40 милиона.

Астра Зенека ще започне доставките седмица по-рано от предвиденото, заяви Фон дер Лайен в Туитър. „Освен това компанията ще разшири производствения си капацитет в Европа“, добави тя. През изминалата седмица напрежението между ЕК и компанията се повиши след отказ за обяснение от страна на Астра Зенека за забавените количества, които бяха предплатени.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!