отрицателен тест

Берлин въвежда изискване за отрицателен тест и за повечето магазини за търговия на дребно от следващата седмица. Супермаркетите, аптеките и дрогериите са овободени от изискването, което влиза в сила в сряда. Това обяви кметът на града-провинция Михел Мюлер след заседание на Сената вчера.

Мярката означава, че всички магазини за стоки на дребно, отворени от началото на месеца, когато в Германия рестрикциите бяха разхлабени, ще могат да посрещат клиенти, но ще трябва да изискват отрицателен тест.

Музеите и бизнесите, предлагащи услуги, които налагат близък физически контакт, като фризьорските салони и студиите за татуировки, също ще могат да останат отворени. Условието е персоналът също да представя отрицателни тестове.

Германия трябва да намали броя на инфекциите през следващите седмици, или рискува да се появят нови мутации на вируса, устойчиви на ваксините. За това предупреди водещ съветник на канцлера Ангела Меркел.

„Ние сме в най-опасната фаза на пандемията“, заяви началникът на кабинета на канцлера Хелге Браун в интерю за в. „Билд ам зонтаг“. „Следващите няколко седмици ще определят дали ще можем в обозримо бъдеще да овладеем пандемията. Ако броят на заразените отново скочи рязко, има нарастваща опасност следващата мутация на вируса да стане резистентна на ваксина. Тогава ще ни трябват нови ваксини, отново ще трябва да започнем да ваксинираме отначало“, каза Браун.

Според него в регионите, където броят на случаите на 100 000 души през последните седем дни е над 100, са нужни допълнителни ограничения. Мнението му е, че там би помогнало въвеждането на регионален вечерен час, защото най-високите нива на заразяване са при събирания по домовете.

Браун очаква ситуацията да се подобри през май, благодарение на ефекта от ваксинацията и затоплянето на времето. През изимналото денонощие броят на потвърдените случаи на коронавирус в Германия се увеличиха със 17 176 до 2 772 401.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук