Росица Димитрова
на снимката: Заместник-министърът на труда и социалната политика Росица Димитрова

Заместник-министърът на труда и социалната политика Росица Димитрова подаде оставка, а премиерът Бойко Борисов я е приел, съобщиха от правителствената пресслужба.

Мотивът на Димитрова е създалата се обществена чувствителност във връзка с участието й в 11-тата сесия на Конференцията по Конвенцията за правата на хората с увреждания, проведена в Ню Йорк.

Скандалът е свързан с факта, че зам.-министърът и един държавен експерт са пътували в първа класа на самолета, като един билет е струвал 8300 лв.

Вчера майките на деца с увреждания, които приемат това за „гавра”, поискаха извинение от Димитрова или нейната оставка.

„Гавра е зам.-социалният министър Росица Димитрова да отиде в Ню Йорк и да казва, че ние хората с увреждания, сме интегрирани и всичко е наред. Нека тя да дойде и да ми обясни как съм интегрирана. Ще й дам количката си да изживее един мой ден. Дори ще й дам колата си да й е по-удобно“, коментира майка.

Вчера зам.-министърът на труда и социалната политика Росица Димитрова заяви, че не може да отговаря за билета, защото не смята, че „това е най-важното в момента“.

Според нея най-важното е, че „изпълняваме правителствената програма“.

СИСТЕМАТА НИ УБИВА

На 11 юни оставка подаде началникът на Димитрова – социалният министър Бисер Петков пак заради протеста на майките на деца с увреждания, които от началото на месеца протестират пред Народното събрание.

В няколко български града текат протести на родители на деца с увреждания. Акцията върви под мотото „Системата ни убива.

Недоволството на майките е срещу социалната политика на държавата по отношение на децата с увреждания. Майките ще дежурят в палатковия лагер, докато държавата не промени политиката си спрямо техните деца, за да им осигури достоен живот.

Безсрочен палатков лагер има и във Варна, където бяха пуснати и черни балони, символизиращи, че хората са на ръба на оцеляването.

В началото на месеца протест с разпъване на палатки имаше и пред парламента. Тогава министър Бисер Петков проведе среща с протестиращите и им обеща концепция за закон за социалните услуги, които да помогне на близките в грижите за децата им.

Основното искане на протестиращите е законът за личната помощ да гарантира средства за нормален живот на децата им и след навършване на 18-годишна възраст. Проект на такъв закон е разработен от екипа на омбудсмана Мая Манолова.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук