Борис Джонсън

Британският премиер Борис Джонсън ще представи днес нова тристепенна система за предупреждение за опасността от коронавирус, предаде АФП. Подобно на правителствата в цяла Европа, консервативният кабинет на Джонсън се стреми да балансира между опита за намаляването на броя на новите инфекции и загрижеността за икономиката и разочарованието сред избирателите.

Новата система за предупреждение, която ще класифицира всички области като такива със „среден“, „висок“ или „много висок“ риск от заразяване, е опит да се въведе прозрачност и еднаквост на ограниченията, въведени за борба с разпространението на болестта.

Би Би Си съобщи, че Ливърпул ще бъде единственият град, чиито заведения ще трябва да се затварят – против желанието на местните власти. В началото на октомвръ градът регистрира 600 заразени на 100 хиляди души.

„Това е критичен момент и е абсолютно важно всички да следват ясните насоки, които сме си поставили, за да помогнем за овладяване на вируса“, каза говорителят на Даунинг Стрийт.

Британският финансов министър Риши Сунак обяви в петък, че ще изплаща до две трети от месечните заплати на персонала на фирми, принудени да затворят през зимните месеци при най-високо ниво на блокиране по новата система.

Кметовете, представляващи няколко северноанглийски града, включително Манчестър и Ливърпул, заявиха, че новата подкрепа е недостатъчна за онези, които получават минимални заплати като кухненски работници и самонаети лица като таксиметрови шофьори и охранители.

Шотландия, Уелс и Северна Ирландия имат свои делегирани правителства и отделни здравни системи. Пъбовете в централна Шотландия са затворени за малко повече от две седмици, за да се опитат да намалят предаването на вируса.

Джонсън трябва да представи системата в парламента днес следобед, а депутатите ще бъдат призовани да гласуват по мерките по-късно през седмицата, каза източник от кабинета му.

Жертвите на коронавируса във Великобритания са над 42 000. Вчера властите обявиха, че 12 872 души във Великобритания са дали положителен тест за коронавирус през последното денонощие.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук