Бойко Борисов късмет България
На снимката: премиерът Бойко Борисов

В Мюнхен започна 56-та годишна конференция по сигурността с участието на премиера Бойко Борисов, който коментира пред български медии както ставащото на срещата, така и актуални теми, по които бе запитан. По думите му прокуратурата ще продължи да бъде активна в разследванията на аферите с водата и нелегалния боклук, тъй като той се е разбрал с главния прокурор Иван Гешев за това.

„Разбрали сме се, че ще се размаже всичко, което цапа въздух, вода и земя. Така ще се прави. С този прокурор се разбрах да се размаже всичко живо, което си е позволило да цапа. Всички служби са впрегнати в тази сфера. Дали арестуват министър, зам.-министър или който и да е, не е моя работа. Ако някой е крал вода – по същия начин. И за това сме се разбрали. Това заяви премиерът Бойко Борисов в Мюнхен, където участва в 56-та поредна годишна конференция по сигурността“ – заяви премиерът.

Ако някой се е омазал, това не е повод да замесват мен в тази работа, каза Борисов по повод зараждащия се скандал със СРС и записите на президента.

„Не само че нямам достъп до СРС-тата. Къде има издадено разрешение от съда за подслушване на президента? Просто те се омазаха и искат да изхвърлят проблема си към мен – заяви Борисов – Когато партията на Радев мен ме подслушваше в тоалетната, аз не обвиних никого. Даже нещо повече, когато разбрах сега, ми стана много неприятно. Аз нямам, и в това се заклевам, нищо общо с това. Искат да ме замесят. Което зависеше от мен, го направих – наредих на ГЕРБ думата „импийчмънт“ да не я произнасят.“

Най-вероятно премиерът прави референцията с тоалетната, като има предвид записите, пуснати анонимно в обществото през 2013 г., от разговор между Борисов, бившия градски прокурор на София Николай Кокинов и бившия земеделски министър Мирослав Найденов, където в звуковия фон се чува звукът от пускането на тоалетно казанче.

Говорейки по проблемите, разисквани на конференцията, министър-председателят Бойко Борисов определи като осезаемо разочарованието от липсата на зелена светлина за стартиране на преговорите за членство с Република Северна Македония и Албания през миналия октомври. Премиерът изрази надежда, че Европейският съвет ще достигне до консенсус за започване на преговори за членство по време на срещата през март. Според Борисов последващо забавяне рискува да повиши националистическите настроения в региона и може да изостри напрежението със съседните страни. „Не можем да си позволим да направим стратегически грешки в толкова стратегически важен регион“, категоричен беше българският министър-председател.

„Очакваме срещата на върха в Загреб през май тази година с надеждата, че тя ще даде нова динамика в процеса по разширяване“, добави премиерът Борисов.

Той акцентира върху синергията между приоритетите на Хърватското председателство на Съвета на ЕС и тези на България и Република Северна Македония като съпредседатели на Берлинския процес по отношение на свързаността на Западните Балкани във всичките им аспекти – образование, нови технологии и различни форми за регионално сътрудничество. Премиерът Борисов посочи още, че запазването на фокуса на европейската интеграция върху страните от Западните Балкани остава един от основните приоритети за българската външна политика.

Министър-председателят на България  подчерта, че развитието на добросъседски отношения и всеобхватното регионално сътрудничество имат жизненоважна роля за устойчивото развитие в целия регион. Премиерът специално акцентира върху значението на транспортната и дигиталната свързаност и сътрудничеството в енергийната сфера.

„Подобряването на свързаността през цялата Югоизточна Европа е от изключителна важност за стимулиране на икономическия растеж и кохезията на нашите страни“, каза в заключение българският министър-председател.

Борисов определи като важен проблем пред Европа миграцията.

„В Европа миграцията е първи основен проблем. Аз затвърдих позицията си, че мирът и разбирателството, енергийните проекти – от една страна, правят страните зависими, но в същото време се дава и възможност за работа с другите държави в региона. Така че трябва да се разграничат нещата за взаимноизгодните дейности. С икономическите възможности на Запада може да се направи така, че да има траен мир и да е взаимноизгодно и за Изтока. България, влизайки в Зеления пакт като част от ЕС, ще изпадне в много тежка конкуренция. Имаме много сериозни теми, които да засегнем. „Балкански поток“ и интерконекторът с Гърция са стратегически важни за страната ни“, коментира още премиерът.

Светът се развива много динамично, България е във фокуса, страната ни е уважавана и търсена от всички. Нашето мнение се цени от президентите и премиерите, които сами виждате заявяват срещи. Трябва да се концентрираме, заяви министър-председателят Бойко Борисов и изтъкна, че страната ни е давана за пример за справяне с нелегалната миграция, която е първи и основен проблем в Европа.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!