Компютрите идват. Тук са, за да вземат работните ви места. Тук са, за да изместят социалните ви контакти. Сега са тук, за да ви унищожат във видео игра.

Създадената от Илън Мъск изследователска лаборатория, наречена „OpenAI” (OpenAl) направи бот, който може да играе изключително успешно на видео играта Dota 2.

Не само, че може да играе, но и може да победи най-добрите геймъри.

Ботът от „OpenAI” (стойността на компанията е 1 млрд. долара и е наполовина собственост на Илън Мъск),  се изправи срещу един от най-известните геймъри в света Данило Ишутин (Денди).

Първото състезание между човек и машина завърши за 10 минути, а във втория кръг Денди се отказа и дори не пожела да се състезава повече.

„Той ме плаши”, каза Денди за компютърния си съперник.

Това доказа, че невероятно адаптивният бот може да победи професионален геймър и то на негов терен.

От компанията обясняват, че ботът се състезава със себе си. В продължение на две седмици, ботът играе Dota 2 със съперник със същите квалификации като него. По този начин се учи от грешките си и разработва стратегиите си.

„Оставихме го да играе срещу треньора си, за да разберем дали е успял да научи нещо”, обяснява директорът на компанията Грег Брокман.

Информацията се появи в момент, в който Илън Мъск заяви, че „AI” може да унищожи света.

„Мисля, че хората трябва да се притесняват от модернизацията на роботите, но докато не ги видят по улиците да убиват хора, вероятно на никой няма да му светне червената лампа. В случаят с трябва да вземем мерки на време, защото представлява фундаментална заплаха за човешкия вид.”

Следващата задача на OpenAI е да обучи още 5 бота да играя популярни видео игри, а през следващата година те ще противопоставят 5 бота.

Ето едно събитие, което не е за изпускане.

 

За още любопитни новини може да харесате страницата ни във Фейсбук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!