Борис Джонсън
На снимката: Борис Джонсън

Премиерът на Великобритания Борис Джонсън се превръща в „спирачка за напредъка“ на Консервативната партия, според проведена анкета. Допитването  показва още, че министърът на финансите Риши Сунак би спечелил повече гласове от премиера на следващите избори.

Анкетата на агенция „Opinium“ проверява шансовете на торите на следващите избори под ръководството на други лидери.

Риши Сунак
На снимката: Риши Сунак

Според анкетираните Риши Сунак има много по-добри шансове да се противопостави на лидера на Лейбъристката партия Киър Стармър. Проучването показва, че консерваторите ще спечелят 60 места по-малко в Камарата на общините под ръководството на Джонсън в сравнение със Сунак.

Другите основни претенденти за бъдещ лидер – външният министър Лиз Тръс и министърът за изравняване на жизнения стандарт Майкъл Гоув, обаче изостават след Борис Джонсън.

Проучването показва също, че 39% от анкетираните смятат да гласуват за лейбъристите на следващите избори, докато 32 на сто възнамеряват да подкрепят консерваторите. Когато обаче към въпроса се добави името на Борис Джонсън подкрепата за консерваторите пада под 30%, а преднината на лейбъристите нараства от 7 на 12 процента.

Риши Сунак се очертава безспорно като най-атрактивен за торите наследник на Борис Джонсън и в случай, че той бъде начело на партията, преднината на лейбъристите би била само 3 процента.

На Нова година се навършва една година, откакто Великобритания напусна Европейския съюз. Главни инициатори за бяха Борис Джонсън и Майкъл Гоув – който ръководи кампанията за напускане. Напускането на ЕС обаче не се понрави на голяма част от населението.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук