През 87-а като студент ходих на нещо, на което му викаха специализация, но си беше обикновена екскурзия, в Източна Германия, ГДР. Основно бяхме в Лайпциг, но също в Дрезден, Ваймар, Йена, Айзенах и някои други градчета.

ГЕОРГИ ДАСКАЛОВ

Във Ваймар се засякохме със съветска група, предимно украинци, но като цяло интернационална – руснаци, татари, киргизи, узбеки, всякакви. Съветските другари яко пиеха, но на една такава запивка комсомолският секретар или там КГБ-пълномощникът се изправи след три-четири водки и вика – утре всички в 6 часа да са станали, отиваме в Бухенвалд.

Изгледа ни и нас, ама ние не реагирахме. Знаех какво е Бухенвалд, но нямах сърце да го видя отблизо. Не мислех, и сега не мисля, че показното преклонение и мемориалното съпреживяване на ужаса може да добави нещо към отвращението от тези чудовищни унижения на човека.

И не отидохме, цялата група, мисля само някакъв натегач от комсомолците, заради съветските другари и партийното ръководство.

Украинците нямаха избор. Караха ги да гледат нацистките лагери, та да не питат за сталинските.

Чувам сега, че вицепремиерът Валери Симеонов бил ходил в Бухенвалд и споменал нещо за майтапчийски снимки. Това по повод на господин за един ден, заместник-министъра на регионалното развитие, позирал с хитлеристки поздрав.

Още щом видях тая снимка, си знаех, че човекът е пътник. Няма как да се обясни на Европа, Америка и Израел това, което е направил макар преди повече от 10 години. И на руснаците не може.

В коя да е държава такъв човек, ако се види какво е направил, моментално изтлява, махат го. В този смисъл България е като другите. Махането на този човек е белег, че не сме съвсем изкилиферчени. Така се прави.

Но в повечето държави заместник-министри се назначават след някакво проучване, тест, събеседване. Тука е иначе. Сътрапезници, бизнеспартньори, случайно познанство, баджанак и – имаме квота, ще я запълним.

Общувал съм си с Валери Симеонов, не мисля, че е глупав. По наш`те си критерии е умен и оправен, има хубав бизнес и стана вицепремиер, което при наличието на Бойко е все едно да станеш втори след „Лудогорец“ в „А“ група.

Обаче и г-н Симеонов гори. В смисъл – това за Бухенвалд е абсолютен гаф и може в Малта преди два месеца на Борисов да са му казали, че е ОК да прави правителство с тия хора, ама сега Бухенвалд ще изплува.

И няма оправдание никакво. Бухенвалд си е Бухенвалд.

Що така, бе, другари?

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук