Боян Петров
на снимката: Алпинистът Боян Петров

Бурен вятър спря спасителната операция по въздух в Хималаите за алпиниста Боян Петров. Трите спасителни хеликоптера не могат да продължат издирването над 5000 метра заради бурния вятър.

Реалната им цел е височина около и над 7000 метра, където са лагер 2 и лагер 3, все още недостигнати от екипите, които действат по земя. Очакванията са по-късно днес вятърът да утихне и хеликоптерите да продължат търсенето, съобщи „Нова телевизия“. Според прогнозите спасителите имат два дни – днес и утре, за да намерят Петров, тъй като времето ще се влоши и ще има опасност за самите тях.

В 15 ч. днес от китайското посолство у нас ще дадат пресконференция за спасителната операция за Боян Петров.

На 3 май в Хималаите изчезна българският алпинист Боян Петров, който в рамките на програмата „Българин – 14х8000“ покори десет върха с височина над 8000 метра. Алпинистът е част от група от десет души, която се беше насочила към връх Шиша Пангма (8027 м.). Неговото изчезване беше забелязано на височина от 7500 метра. При издирвателна операция на 6 май бяха открити палатка и спален чувал, но поради влошените метеорологични условия издирването временно беше прекратено.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!