Президентът проведе консултации с извънпарламентарните партии относно подготовката на предстоящите парламентарни избори. Политическите формации единодушно изразиха загриженост относно провеждането на вота, а президентът настоя да не се насажда недоверие към машинния вот. Чуха се и конкретни предложения към държавния глава. Сред тях бяха онлайн броене на бюлетините за гласуване, създаване на гражданска ЦИК, дистанционно гласуване по пощата за българите зад граница и сериозен контрол на машинното гласуване.

Първи при президента влязоха от партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“, които изразиха притесненията си от честното провеждане на изборите. На срещата не присъства самият телевизионен водещ, а членове на ръководството на партията.

„Ако ние имаме въобще някаква тревога, тя е, че сега изборите ще бъдат правени от управляващите, от политическа партия ГЕРБ. Това, по нашето скромно мнение, поставя една известна сянка на съмнение за това доколко предстоящите избори ще бъдат честни“, каза Филип Станев от „Има такъв народ“.

Тези избори за първи път ще бъдат в условията на пандемия, а това налага повишена отговорност и повишени усилия, не само в институциите, но от всички политически субекти. Независимо дали са представени към момента в българския парламент, каза президентът .

„Трябва да се направи всичко необходимо за гарантиране на здравето на българите, за гарантиране на тяхното право на вот. Не само това, но и да се гарантира доверието в изборния процес, в неговата прозрачност и честност“, заяви още Радев.

Президентът и „Демократична България“ се обединиха около идеята броенето на бюлетините и отчитането на резултатите от изборите да се излъчват на живо от наблюдателите и застъпниците в изборите.

От „Демократична България“ отново настояха за гласуване по пощата поне за българите в чужбина и независим одит на машините за гласуване, както и за увеличаване на безплатното телевизионно време на партиите в обществените медии по време на кампанията.

Освен за броенето на бюлетините онлайн те получиха подкрепа от президента и по отношение на отчитането на вота от машините, като предложението е освен контролните разписи да се имат предвид и протоколите от паметта на машините.

Според единия от съпредседателите на „Демократична България“ Христо Иванов е важно да се създадат условия за висока избирателна активност.

„Ако се проведат едни избори, в които хората не посмеят да излязат, това ще заложи бомба във фундамента на обновлението на политическия живот в страната“, подчерта Иванов.

От партията са много притеснени да не би въвеждането на машините за гласуване да се превърне в нова причина за недоверие.

Съпредседателят на „Демократична България“ Атанас Атанасов заяви:

„Основният риск на предстоящите избори се състои в това, че ще бъдат организирани от корумпираната Борисова държава и затова е необходимо да призовем колкото се може по-широки обществени кръгове да участват в контрола и наблюдението и контрола върху тяхното провеждане“.

Президентът Румен Радев заяви, че в хода на консултациите се повдигнаха редица въпроси към съответните отговорни институции, на които все още се очаква отговор.

„Да има специално разписан протокол какъв тип маски, на колко време да се сменят и т.н. Средствата изобщо не са големи, ако държавата застане и гарантира на всеки български гражданин, който отива да гласува, някакъв пакет лични предпазни средства – маски, ръкавици, дезинфектант и т.н. Това ще покаже, че държавата мисли за своите граждани и за тяхната сигурност, както и отговорно отношение към изборния процес“, отбеляза Радев.

От  „Отровното трио“ и „Изправи се.БГ“ изразиха възмущението си от липсата на каквато и да е организация от страна на управляващите за предстоящите парламентарни избори.

„Шокирани сме от лицемерието, липсата на отговорност и пълната абдикация на отговорните институции по отношение на организацията на предстоящия вот. Налице е откровен саботаж“, заяви председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова.

По време на консултациите, които президентската институция инициира за предстоящите парламентарни избори, Манолова обвини ЦИК и изпълнителната власт за липсата на машини 2 месеца и половина преди изборите, както и за сключен договор за тяхната доставка.

„Ние не трябва да насаждаме недоверие към този машинен вот. Напротив, той трябва да се ползва с голямо доверие и затова ще разчитаме и на извънпарламентарните партии да участват в процеса на проверка и одитиране на машините. И когато се знае, че минимум с контролна извадка може сверен контролния отрязък с електронната партия, аз се надявам, че няма да се стигне до злоупотреби. Но това трябва да бъде ясно разписано в алгоритми, процедури, методики, които към момента още няма посочени“, отговори президентът.

Манолова отправи и предложение към извънпарламентарната опозиция за създаване на гражданска ЦИК, която да наблюдава паралелно организацията на изборите, изборния процес и дори да извърши паралелно преброяване на вота.

Според Николай Хаджигенов от т.нар. Отровно трио е „химера правителството на ГЕРБ да организира честни избори“. Той е на мнение, че и карантинираните могат да гласуват по пощата и то – чрез активна регистрация.

Държаният глава каза, че подкрепя гласуване на пощата за българите в чужбина и има резон да има такова и у нас.

В консултациите при президента днес се включиха и от партия „Възраждане“, които подкрепиха датата 28-ми март за провеждане на изборите.

„На този управляващ режим не трябва да се дава нито ден повече управление. Колкото по-бързо се стигни до избори, толкова по-бързо ще стигнем до промяната“, смята лидерът на формацията Костадин Костадинов.

Според него изборната кампания трябва да протече при възможно най-малко ограничения, за да бъдат приканени хората към висока избирателна активност при стриктно спазване на противоепидемичните мерки.

Утре срещите на президента с извънпарламентарни формации продължават.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!