Хищните динозаври са възприемани като символи на ужаса и едва ли има нормален човек, който да не е доволен, че тези страшни същества са се разминали толкова много във времето с възникването на нашия вид. Еволюцията обече продължава неумолимия си ход и след изчезването на тези огромни господари на планетата ги е заместила с други ужасии, част от които още по-страховити от динозаврите. Това са гигантски бозайници с размери, близки да тези на хищните динозаври, но вероятно с по-развит интелект и по-голяма приспособимост. Най-страшните от тях засенчват с вида си дори могъщия тиранозавър. Ето няколко от тези ужасии /изображенията показват предполагаемия им външен вид/:

Ентелодонт

Това е всеяден и страховит родственик на свинята и едно от най-страшните неща, на които бихме могли да се натъкнем, ако можехме да се върнем назад във времето в периода преди 37 млн. – 16 млн. години, когато това чудо е живяло. Звярът е бил висок 2,1 метра в плешките, а мозъкът му е с размера на портокал. Значи много не му мисли, преди да разкъса това, което е пред него. Имало няколко разновидности на този бозайник, като най-малките достигат едва около 150 кг, а най-едрите – 900 кг.

Андрюсархус

Страховито чудовище, дълго поне 4 метра и високо поне 1,80 метра. Оценките за масата му са различни – между 1 и 2 тона. Андрюсархусът претендира де е най-големият хищен бозайник, живял някога на нашата планета. Досега няма идентифицирани останки от нещо със сигурност по-голямо. Живял е през еоцена – преди 56 – 34 млн. години. Може и да се се е срещал с ентелодонта, с когото вероятно е бил естествен враг.

Симбакубва

Също претендант за най-страшно млекопитаещо чудовище, идентифициран наскоро. Масата му е до 1 500 килограма и се е хранел вероятно с предшествениците на днешните слонове и хипопотами. Живял е преди около 20 милиона години. Най-близък е до съвременното семейство Котки.

Челюст от симбакумбва до череп на лъв
Симбакумбва може да е изглеждал и така

Мегатериум

Той не е бил хищник. Мегатериумът е родствинк на ленивците, но с хипертрофирани размери. Звярът е бил дълъг около 6 метра и тежал около 4 тона. За времето си бил превъзхождан по размери само от някои мамути. Предните му крайници завършвали с ужасяващи нокти, които използвал при хранене с растения, но го правели почти непосилна плячка за който и да е хищник. Мегатериумът е един от най-големите сухоземни бозайници изобщо. Живял е преди 5,5 – 2,5 милиона години, а може би дори и още по-скоро.

 

За най-страшния познат на учените тиранозавър може да прочетете ТУК.

Кои са най-страховитите чудовища, обитавали някога Земята, може да видите ТУК.

Кои праисторически чудовища може да са оцелели до наши дни, вижте ТУК.

За съвременни чудовища, непознати на науката, прочетете ТУК.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!