Стойчо Кацаров
На снимката: Д-р Стойчо Кацаров

Ако процесът на ваксинация не бъде довършен до края на лятото, нова вълна на Covid ще има, заяви служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.

Д-р Кацаров представи новоизработения национален план за справяне при евентуална следваща вълна от COVID-19 у нас. „Такъв план трябваше да има още миналата година. Ако имаше такъв, броят на жертвите би бил много по-малък от този, който регистрирахме. Експертите не могат да изключат следващата вълна, за това е важно да има такъв план, а страната и гражданите да бъдат подготвени за посрещане на предизвикателствата от нова вълна. Кога ще стане това, не може да се прогнозира“, посочи здравният министър.

В плана здравните власти са направили оценка на рисковете, на наличните ресурси, както и необходимите действия за намаляване на пораженията, свързани както със здравето на хората, така и с икономиката на страната.

„Най-лошият сценарий е вълна, която имахме в края на миналата година и началото на тази“, отбеляза д-р Кацаров.

В документа са набелязани четири зони – зелена, жълта, оранжева и червена, разделени по различни критерии, като при всяка от тях са набелязани конкретни реакции на здравните власти. Планът ще бъде разпратен на всички институции, за да могат те да се запознаят с него и да се приведат в готовност да го изпълняват при необходимост.

Един от най-важните акценти в плана ще бъде граничният здравен контрол, увериха от здравното министерство. Предвидено е детските градини да се затварят едва на последен етап, но те ще могат да бъдат посещавани от деца, ако родителите им са имунизирани, както и персоналът в тях.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!