зелен сертификат

Минаха повече от двадесет дни откакто влезе в сила мярката, налагаща притежание на зелен сертификат (21.10.2021 г.).Повечето тествания, които тя наложи, извадиха наяве скритата заболеваемост. Голяма част от българите се ваксинираха, за да се предпазят от заразата или за да си спестят честото тестване. Друга част обаче упорито не желае да го направи. Имаше ли смисъл от така наречения „зелен сертификат“?

От една страна животът може да продължи и без него. От друга, ако потрябва такъв, лесно може да се уреди и то без тест или ваксина.

Така например някои хора се сдобиха със сертификат за скромната сума, варираща от 300 до 600 лева. Голяма част от заведенията, които изискват сертификат, просто питат любезно дали имате такъв и дори не искат доказателство. Друга част поглеждат с половин око и случайно не забелязват, че той е на друго име или е с изтекла дата.

„Не им се занимава“, както се казва. А и защо сами да си гонят клиентите?

Утопично решение

В една идеална и подредена държава зеленият сертификат щеше да е практично решение на реален проблем. Случаят с България не е такъв. Не казвам, че българите са недоверчиви, непросветени измамници. Не. Макар че и такива има.

Може би от твърде много лъжи и празнословия сме спрели да вярваме в управляващите. Много ни се иска да им имаме доверие, но знаем, че е по-добре да имаме поне едно наум. Не е тайна, че България, колкото и прекрасна да е, не е от най-уредените държави. Тук всеки се оправя сам и както може. Липсва онзи колективен морал, на който се основава зеленият сертификат и цялата ваксинационна кампания. Защо ли?!.

Ясни станаха случаи на лекари, които са писали пациентите си като ваксинирани, без това да е така. Целта – да вземат полагащите им се пари при извършена ваксинация – 10 лв.

Положителни резултати

  • Увеличи се броят на ваксинираните. Последните седмици бяхме свидетели на опашки пред пунктовете за ваксинация. Най-голям е броят на ваксинираните в столицата.

ваксинирани

  • Зеленият сертификат извади наяве скритата заболеваемост сред много хора с леки симптоми, които предпочитаха да не влизат в системата и да не бъдат карантинирани.

тестове

Отрицателни резултати

Въвеждането на тази мярка по-скоро увеличи напрежението между ваксинирани и неваксинирани. Случи се така, че:

  • Едните могат да ходят на фитнес, ресторанти, кино и големи магазини, другите – не.
  • Едните са отговорни граждани и част от мислещото общество, другите са закостенели и безотговорни.
  • За едните може, за другите – не.
  • Едните ни пазят, другите са виновни…

На кратко – зеленият сертификат раздели хората в мисленето, но не и физически.

При наличие на толкова варианти за сдобиване с този документ, трябва човек да е много наивен, за да вярва, че само реалните притежатели на оригинален сертификат са допуснати в конкретното заведение.

Може би затварянето щеше да е по-добър вариант. Голям процент заведения фалираха зарадипроменливите мерки. Не трябва да забравяме, че зад тези заведения стоят хора, семейства и съдби.

Въпреки мерките настоящата смъртност е обезпокоителна

Според НЦЗПБ 14-дневната смъртност у нас е достигна невиждан пик. 28,5 на 100 000 е върховата стойност, която е достигната на 7 ноември. Общият брой на починалите с  или от коронавирус у нас вече е 25 555.

Ето какво показват данните от Единния информационен портал за последните няколко дни:

10.11.2021 г. – При направени 36 546 теста, новите случаи са 4 955. В болница са настанени 8 526, от които 747 са в интензивни отделения. Излекувани са 4 057. Броят на починалите с коронавирус в България – 147 души. Поставени са 16 988 ваксини.

09.11.2021 г. – При направени 48 136 теста са установени 5286 заразени. Хоспитализирани са 8 516, включително 723 в интензивно отделение. 3496 са оздравелите. Починали са 334 души. Поставени са 13 290 ваксини.

08.11.2021 г. – При направени 16 626 теста, новите случаи на заразени са 1 256. 8 491 са случаите на хора с COVID-19, които са настанени в болнични заведения, от които 732 са в интензивни отделения. Излекувани са 993 за последното денонощие. Починалите – 69 души. Поставени са 4 766 ваксини.

07.11.2021 г. – Направени са 46 388 теста, които са установили нови 2 826 заразени. 8 370 са на болнично лечение, като 732-ма са в интензивни отделения. Оздравелите за денонощие са 661. 65 души са починалите за денонощието. Поставените дози ваксини са 6 749.

Реално няма особено подобрение, нали?

 

починали

Откакто са въведени зелените сертификати ваксинацията се увеличила над 3 пъти. Целта пред Министерство на здравеопазването е да се достигне 75% ваксинация, тогава мерките биха паднали, а хората ще свалят маските.

Звучи обещаващо, но непостижимо.

От утре (11.11.2021 г.) влиза в сила ново правило, според което преболедувалите COVID-19, които имат доказан достатъчен брой антитела, ще могат да получат своя зелен сертификат. Тепърва предстои да видим колко голям ще е броят им, както и какъв ще е резултатът от това.

Заради рязкото увеличаване на случаите на зараза и смърт в резултат на Covid-19, страната ни поиска легла и кислород от ЕС.

Положението никак не е розово. Не искам да съм на мястото нито на лекарите, нито на болните, нито на загубилите близък в следствие на пандемията. Казвам само, че мярката зелен сертификат у нас не работи.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!