коронавирус ваксина

Личен лекар от Мадан е вписал фиктивно четирима пациенти за ваксинирани срещу COVID-19, за да получи полагащите му се 10 лева за поставена доза. Той е бил разобличен, след като един от хората решил наистина да се ваксинира и се оказало, че вече е вписан в регистрите на РЗОК-Смолян, съобщиха от прокуратурата, предава Lex.bg.

Разследването е установило, че през април и май лекарят от Мадан въвел в компютърния регистър за имунизирани към РЗИ-Смолян имената на три жени и един мъж, на които в действителност не била поставена ваксина. Те също живеели в Мадан и по-късно един от тях отишъл наистина да се ваксинира при друг лекар. Именно той установил, че името на пациента вече фигурира в регистъра на имунизираните.

Според разпоредбите, в компютърните дневници на РЗИ се отразяват не само имената на пациентите, но и тези на лекарите, поставили ваксината, а медиците получават по 10 лева възнаграждение за всяка поставена доза. Така лесно станало ясно и името на лекаря, извършил измамата.

От РЗИ-Смолян подали сигнал в полицията и след проверка е започнало разследване за компютърна измама.

„По делото се извършват активни действия по разследването, като при събиране на достатъчно доказателства за вината на конкретно лице в извършване на престъплението, незабавно ще бъде повдигнато обвинение“, уточняват от прокуратурата.

В последния месец стана ясно, че има десетки сигнали за измами с ваксини, но повечето от тях са свързани с издаването на сертификата за ваксинация. Разследването в тези случаи по-трудно стига до извършителите, тъй като там замесени са както медицинските лица, така и хората, които биват вписвани фиктивно като ваксинирани, за да им бъде издаден сертификат.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук