Асен Василев
Асен Василев Снимка: Архив

Депутатите спориха с финансовия министър Асен Василев във връзка с парите за Фонд „Стамболов“ в размер на пет милиона лева и тези за образование. Парите за фонда са заложени в макрорамката на бюджета за 2024 г., който се разисква на второ четене в пленарната зала.

От „Възраждане“ и „Има такъв народ“ настояха, че тези пари вместо за талантливи български деца ще бъдат похарчени за „децата на номенклатурата“. От „БСП за България“ отново настояха за 5% от брутния вътрешен продукт (БВП) за образование и настояха, че ръстът на учителските заплати няма да бъде достигнат.

Тошко Йорданов, председател на парламентарната група на „Има такъв народ“, посочи, че с този фонд „Стамболов“ „ще се пробутват хора на роднини и приятели“. Цончо Ганев от „Възраждане“ коментира, че това е схема за крадене, а не система за подпомагане на български деца да учат в чужбина.

В Западна Европа таксите в университетите са символични, кампусите са напълно безплатни, а що се отнася до българчетата, шампиони на световни и международни олимпиади, едно от тези деца е на Николай Дренчев, световен шампион по математика, тези деца от първия ден имат осигурени предложения за стипендии в най-реномираните световни университети, отбеляза депутатът. По думите му средствата за тази „фондацийка“, която искат да направят управляващите, ще отидат за деца на новата номенклатура, която те са създали.

Финансовият министър Асен Василев отговори, че Фонд „Стамболов“ е за български талантливи деца, които са приети в елитни световни университети и желаят да се върнат и работят в България. Това, което българската държава прави, е да направи опит част от тези хора да се върнат обратно в България, като им даде безлихвен заем, който, ако се върнат и работят в България за пет години, ще бъде опростен, разясни Василев. По думите му това е шансът да си върнем тези деца.

Василев припомни, че причината да имаме държавност, да имаме Софийски университет, е, че Стефан Стамболов е отделил не пет млн. лв., а 140 млн. лв. за обучение на българския елит в чуждестранни университети, за да се върнат след това и да изградят третата българска държава.

Финансовият министър Асен Василев отговори на депутата от „БСП за България“ Ирена Анастасова, с която влезе в спор за увеличение средствата за образование в т.ч и за заплатите на педагозите.

Оставяте недофинансирани образованието и науката, критикува Атанасова. В този бюджет приоритетът е един единствен – 3% дефицит и Шенген, добави тя. По думите ѝ, докато не достигнем 5% от БВП за образование, няма да постигнем просперитет на нацията.

„Пари в чувал не трябва да се дават, когато има реални резултати, дейности, когато е ясно за какво могат да отидат тези средства, тогава ще бъдат отделени“, посочи Василев.

„Не е вярно, че заплатите в образованието няма да се увеличат със 125%“ , отговори той на Ирена Анастасова и обясни, че тези проценти са осигурени въз основа на последните реални данни на Националния статистически институт за възнагражденията на преподавателите.

Още вътрешнополитически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук