Делото „Иванчева“ приключи. До месец съдът ще се произнесе с оконачателно решение. Това съобши адв. Хаджигенов във „Фейсбук“.

Съдът не уважи искането делото срещу тях да бъде отложено. Биляна Петрова поиска преюдициално запитване към Европейския съюз, но съдът намери искането за „неоснователно“.

Припомняме, че в края на юни Десислава Иванчева излезе на свобода срещу 10 000 лева гаранция. Преди това прекара дълго време под домашен арест.

Но истинското унижение започна още с показния й ареста през 2018 в центъра на София пред Спортната палата. Той продължи безпрецентните 10 часа. Но по-интересният факт беше, че там предварително бяха журналисти до близки тогавашната власт. Това беше и една от първите акции на Иван Гешев като председател на КПКОНПИ, с която явно целеше да създаде достатъно добро впечатление.

Бившият кмет на район „Младост“ беше обвинена за подкуп в големи размери, получен от строителния предприемач Александър в Ваклин с инвестиционни интереси именно в район „Младост“. Според обвинението парите са намерени в колата й. В интервю за Дебати.бг Иванчева разказа, че по време на част от задържането си не е имала визуален контакт с колата си, намираща се на кръстовището. Тезата й, че именно в този момент парите са подхвърлени. Запис от БНТ тогава доказва, че известно време колата наистина е била без надзор или охрана. Достъп до камерите на КАТ са отказани.

Случайно или не, се оказа, че фирма на Александър Ваклин и Марио Кръковски е финансирала със заеми сградата, в която жената до прокурор Иван Гешев е купила апартамент на цена много под данъчната оценка. Други техни общи фирми имат строителни проекти в същия квартал и се финансират от едно място. Това показа разследване на „Бивол“.

Но по-важното е, че по време на ареста и подвигнатото обвинение личеше безпрецедентното и по-особено отношение към Иванчева. Подложена на тормоз, връзвана с пранки на краката дори при посещение на лекар, унижения и шокиращи присъди на втора инстанция от десетки години. В момента казусът „Иванчева“ е на финалната права и се очаква да бъде решен до месец. Но щетите и разбитата психика няма как да бъдат компенсирани.

Този случай ще остане като един от емблематичните примери как спецправосъдието и свързаните с него структури като КПКОНПИ работят без доказателства и се използват като бухалка към неудобните – особено основателна причина, заради която да бъдат закрити.

Още новини от деня – четете тук 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук