ВСС Иван Гешев

Гешев поиска дебат с правосъдния министър Надежда Йорданова и съпредседателя на „Демократична България“ Христо Иванов за закриването на спецсъдилищата. Това съобщи самият той пред журналисти. Странното искане е именно в деня, когато предложението влиза за разглеждане в парламента.

Законопроектът за закриване на спецсъдилищата и спецпрокуратурите е юридическо недоносче. Притеснява ме постоянното нарушаване на принципа на върховенство на закона и принципа на разделението на властите от страна на българските политици. Това тревожи българските граждани, а вече и европейските ни партньори, посочи той.

Той разкритикува и орязването на бюджета на съдебната власт с 20 млн., които бяха преразпределени за сметка на Българската академия на науките (БАН). Гешев определи последните инициативи на правосъдното министерство като „кризисен пиар“.

„Имах усещането, че това е кризисен пиар, който да отклони вниманието от икономическата и здравната криза, видяхме как хора се бият за олио. 4% от хората се интересуват от т. нар. съдебна реформа, според едно социологическо проучване. Над 50% се интересуват от тези проблеми, които изброих. Отначало това беше моето предположение“, посочи той.

Надежда Йорданова: Битката за смяна на главния прокурор продължава

Надежда Йорданова бе категорична, че битката за смяна на главния прокурор и реформата в съдебната система продължава и по време на реалната война в Украйна.

„Нито правителството, нито мнозинството в парламента пренебрегват заложените цели за съдебна реформа“, отбеляза тя.

Мнението ѝ е, че ВСС е изправен пред исторически тест – да покаже дали е съставен от хора с гръбнак. Обясни, че е очаквала процедурните вратички.

Правилата за смяна на главния прокурор ще бъдат изготвени от правната комисия в парламента. Една от големите битки е за независимостта на съдебната власт, не може да имаме главен прокурор, който определя осъдително решение на европейски съд за правата на човека като „правно нищо“, каза още Йорданова

Припомняме, че много експерти, включително и на европейско ниво, многократно са се аргументирали защо тези съдилища са вредни и защо са превърнати в бухалки на властта. Именно затова и бившият премиер яростно защитаваше спецправосъдието. Друг аргумент, който използва Гешев, е заплахата от заплаши с „юридическа катастрофа“ и задълбочаване на проблемите с делата срещу олигарси. Припомняме, че за целия му мандат няма ефективно осъдени.  Именно това е една от важните стъпки за ефективна съдебна реформа. На този фон искането за дебат, и то точно в деня на внасяне на предложението в комисия, изглежда несериозно. 

 Още вътрешнополитически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук