Петър Чолаков
на снимката: Политологът доц. Петър Чолаков снимка: Дарик радио

В специално интервю за ДЕБАТИ.бг социологът и политически анализатор доц. Петър Чолаков коментира развитието на имотния скандал, при което премиерът Борисов поиска оставки и започнаха проверки срещу компрометираните фигури.

Чолаков припомни и скандала от есента на миналата година, когато 20 души загинаха при катастрофата край Своге и трима министри бяха принудени да напуснат постовете си. По думит му след това доверието към управлението отбеляза спад, но след това се нормализира. Не е изключено това да стане и сега преди евроизборите.

Другата възможност според експерта е имотният скандал да е последната капка, която ще прелее чашата, защото той неминуемо ще продължи да се развива.

„Аз си мисля, че не трябва да пропускаме това, че суверенът, както е популярно да се казва е изпаднал в една летаргия, няма кой да потърси сметка. В една държава с развита демокрация, а не с такава едва напъпила, каквато е в България такива скандали сами по себе си, всеки един от тях, биха довели не до отделни доставки. Не до това някой да отиде в отпуск, на почивка, във ваканция и т.н., а биха довели до предсрочно прекратяване на мандата на целия кабинет. България не е такава страна очевидно. Ние още не сме дорасли, не сме се развили дотам. Но ние все пак не знаем коя ще е капката, която ще прелее чашата. Може да се окаже, че този скандал ще бъде именно тази капка.”

Разделението на властите у нас е химера, смята анализаторът. Това много ясно стана видно от незабавно последвалата призива за оставки новина, че председателят на КПКОНПИ излиза в отпуск и срещу него започва разследване.

Комисия като нашата антикорупционна категорично е нужна в България, защото държавата трябва да се бори с високите нива на корупция. Но моделът, по който тя бе създадена, действа и се избират нейните членове е тотално опорочен, категоричен е доц. Чолаков.

Цялото интервю с анализатора очаквайте по-късно на страницата на ДЕБАТИ.бг.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук