Боян Петров
на снимката: Алпинистът Боян Петров

Два непалски хеликоптера излетяха тази сутрин над района около връх Шиша Пангма в търсене на алпиниста Боян Петров. Информацията съобщиха от екипа на българина, цитирани от БНР.

Част от тях днес са потеглили към втория височинен лагер, където има надежда да се намира българинът.

Отделно, няколко шерпи, които вчера останаха да нощуват в лагер едно, както и алпинистите от различни държави, намиращи се в района на експедиция, също продължават търсенето на Боян Петров.

Посланикът на Китай в България Н.Пр. Джан Хайджоу даде извънредна пресконференция по този повод. По думите му изготвен е мащабен план за разгръщане на издирвателната акция, която включва атака на лагерите 1, 2 и 3.

За съжаление, заради неблагоприятните метеорологични условия в момента, не може да се реализира операция на височина над 7300 метра, но в спасителния план са включени над 100 души, организирани от китайска страна.

От тях около 25 са планински спасители, ръководени от един от най-добрите китайски алпинисти, като в групата има медицински лица и лица за логистика.

Към момента другата група, която включва 12 спасители, вече е в Базовия лагер на височина 5800 метра и тръгва към Лагер 1, който е на 6400 метра надморска височина. Тези спасители ще тръгнат утре към Лагер 2, който е на 6800 метра надморска височина. Надеждите са българският алпинист да се намира именно във втория лагер

Алпинистът е в неизвестност от 3 май, а издирването му продължава вече пети ден и досега беше затруднявано от лошото време.

Операцията по издирването на Петров продължава вече четвърти ден.

Прогнозата за времето е, че ще продължи да духа северен вятър с импулси от около 12 до 26 м/сек, а температурите ще паднат до минус 26 градуса.

На 13-и май за кратко се очаква подобряване на времето и това е благоприятният „прозорец“, в който китайските планински спасители ще направят опит да атакуват Лагер 3.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!