Заседание на парламента
на снимката: Заседание на парламента

Двама вицепремиери и осем министри от кабинета ще вземат участие в петъчния парламентарен контрол.

Заплатите на чиновниците

Първа на трибуната ще се качи вицепремиерът на икономическата и демографската политика Марияна Николов, която ще трябва да даде информация на народните представители за заплатите на администрацията в някои ведомства.

Кога ще падне мониторингът на ЕК?

Веднага след нея ще отговаря заместник министър-председателят по правосъдната реформа Екатерина Захариева и министър на външните работи Екатерина Захариева. Към нея са адресирани три въпроса, които са пряко свързани със сътрудничеството между България и Европейския съюз в областта на съдебната реформа и борбата с корупцията. Тя ще трябва да обясни подробно и какви за усилията на страната ни, които тя прилага, за да бъде прекратен мониторингът от страна на Европейската комисия.

Прием в детските градини

Възобновяване на приема на деца в детските градини и дистанционното обучение – с това са свързани въпросите, отправени към министъра на образованието и науката Красимир Вълчев.

Как ще работят театрите

Министърът на културата Боил Банов също отговаря на депутатски питания, отнасящи се до осигуряването на средства в областта на сценичните изкуства, безопасността при завръщането към нормален режим на работа на артистичните среди, както и за бъдещето на сградата на кино „Модерен театър“ на столичния булевард „Мария Луиза“.

Изграждането на „Белене“

Какви върви процедурата по избор на стратегически инвеститор за изграждане на АЕЦ „Белене“? На този въпрос ще трябва да отговори енергийният министър Теменужка Петкова.

Боклукът

Екоминистърът Емил Димитров пък ще трябва да обясни на депутатите как са се появили контейнерите с италиански отпадък на пристанищата във Варна и Бургас и как се стопанисва защитената местност „Кайлъка“.

Безлихвените кредити

Информация за безлихвените кредити до 1500 лева, които са една от мерките за преодоляване на икономическите последици от COVID-кризата, ще даде министърът на икономиката Емил Караниколов.

Спортът

Спортният министър Красен Кралев ще дава информация за това как държавата подпомага на спорните клубове и федерации.

Изграждането на околовръстното на Пловдив

Министърът н регионалното развитие Петя Аврамова за състоянието на обявената от Агенция „Пътна инфраструктура“ тръжна процедура за изработването на технически проект за Околовръстен път на Пловдив.

Наказателната политика

Последен в програмата на парламентарния контрол е правосъдният министър Данаил Кирилов, който ще трябва да разкрие пред депутатите повече подробности за одобрената от Министерския съвет Концепция за наказателна политика 2020 – 2025 и за влиянието ѝ върху законодателния процес.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!