Сотир Цацаров, Симеон Найденов
на снимката: Сотир Цацаров, Симеон Найденов

Комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика ще проведе изслушване на двамата кандидати за антикорупционен шеф – депутатът Симеон Найденов (издигнат от „Воля”) и настоящият главен прокурор Сотир Цацаров (издигнат от ГЕРБ и „Обединени патриоти”).

По време на изслушването Цацаров и Найденов ще представят своите предложения в рамките на 2 минути.

Кандидатите имат по 15 минути, за да представят концепцията си за работата и също така ще трябва да отговарят на въпроси от залата.

След изслушването комисията ще даде мотивираното си решение на депутатите и ще се премине към гласуване в пленарна зала.

В понеделник пет от най-активните неправителствени организации („Антикорупционен фонд“, Български адвокати за правата на човека, Институт за пазарна икономика, „Програма Достъп до информация“ и Български институт за правни инициативи) обявиха, че бойкотират процедурата за избора на нов началник на антикорупционната комисия (КПКОНПИ), защото смятат, че това е фасадна демокрация и че изборът е предопределен.

В своята концепция Цацаров предлага нов структурен модел и правилник за работата на КПКОНПИ. Според него комисията има потенциал да изпълни задачите си в рамките на дадените ѝ правомощията.

Необходимите законодателни промени според Цацаров са свързани с това да бъде прецизиран кръгът на лицата, които са с т.нар. висши публични длъжности.

Кандидатът за антикорупционен шеф е на мнение, че трябва засилване на парламентарния контрол върху КПКОНПИ, която се отчита основно пред Комисията за контрол на СРС.

Изслушването на кандидатите за антикорупционен шеф ще бъде излъчено в ефира на БНТ1.

Припомняме, че постът се оваканти, след като Пламен Георгиев подаде оставка в края на юли.

Напускането на поста беше свързано със скандала „Апартамент гейт”.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!