Джон Болтън
на снимката: Съветникът на американския президент по националната сигурност Джон Болтън

Съветникът на американския президент по националната сигурност Джон Болтън е предупредил руския си колега Николай Патрушев Москва да не се меси в междинните избори в САЩ през ноември, предаде Ройтерс.

Именно въпросът с предполагаемата руска намеса в американските избори е попречила двамата да излязат с общо изявление след срещата си в Женева.

Болтън каза, че двамата са обсъдили постепенното изтегляне на Русия от Сирия, ядреното разоръжаване и киберсигурността.

На свой ред Патрушев заяви, че двамата са се договорили да възобновят каналите за комуникация на министерствата на отбраната и на външните работи на двете страни, както и между началник-щабовете на двете страни.

Болтън каза, че в разговорите с Патрушев е било обсъдено и поетапното изтегляне на Иран от Сирия, предаде БТА. САЩ искат иранските войски да напуснат Сирия, но Вашингтон отхвърля руския план за обвързване на този процес с американски отстъпки, заяви Болтън, цитиран от ДПА.

Патрушев предложи Съединените щати да се откажат от петролното ембарго срещу Иран, планирано за ноември, в замяна на ограничаване на територията на иранското военно присъствие в Сирия, каза американският представител.

„Ние отхвърлихме това предложение преди, отхвърлихме го и днес. Санкциите остават, това е категорично“, подчерта Болтън.

Патрушев обяви, че Русия и САЩ са се споразумели да възстановят каналите за комуникация между руските и американските министерства на отбраната и на външните работи

Разговорите между Болтън и Патрушев в Женева продължиха повече от пет часа, отбелязва ТАСС.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук