Олимпик

Нови разкрития около проблемите с компанията „Олимпик“ бяха направени в Кипър.

Тамошната Сметна палата е алармирала преди 3 години за потенциални затруднения пред застрахователната компания, съобщава БНР.

Председателят на Палатата посочва, че още през 2015-а година кипърската институция е предупредила за възможни проблеми пред компанията от следващата 2016-а година, когато влиза в сила новата система за застрахователен надзор в ЕС – познат като „Платежоспособност 2“.

Заради проблеми с капиталовата адекватност „Олимпик” не е в състояние да отговори на изискванията на „Платежоспособност II”, бе решаващият извод в доклада от външния му одит, представен на 4 май тази година.

В него одиторът констатира, че не е било възможно да се съберат доказателства за наличието на активи, с които компанията да удовлетвори новите критерии за функционирането на застрахователните дружества. Спорното финансиране е на обща стойност от около 210 млн. евро и включва инвестиции в имот и в  друго дъщерно дружество, корпоративни облигации и пари в брой.

Всички процедури в случай на неплатежоспособност на застрахователно дружество с оглед на защитата на застрахованите лица са извършени в установените от закона срокове, подчерта в съобщение кипърската Служба за контрол назастрахователните компании.

Припомняме, че заради фалита на кипърката компания над 200 хил. български граждани останаха без задължителната застраховка „Гражданска отговорност“. След разразилия се скандал се стигна до оставката на зам.-председателя на Комисията за финансов надзор Ралица Агайн, която ръководеше ресор застраховане.

Пред депутатите от Народното събание тя обясни, че е предупредила за фалита на „Олимпик“, но по-късно думите й бяхаопровергани от КФН.

Стана ясно и, че всички ощетени български граждания ще получат обезщетение от кипърския гаранционен фонд с посредничеството на българския, но това ще стане едва след като кипърски съд се произнесе по иска за несъстоятелност на „Олимпик“ в средата на септември.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук