Солун

Най-малко един човек е задържан, а няколко души са се оплакали от проблеми с дишането заради сълзотворния газ, използван от полицията по време на протеста в Солун срещу договора от Преспа, съобщи МИА.

Сблъсъкът между демонстрантите и полицията започна малко преди 20:00 часа местно време и продължи около час и половина.

Солун

Според местните медии, малка група маскирани мъже нападнала полицията с камъни и предмети, като специалните полицейски сили са отговорили със светошумови гранати и сълзотворен газ. В резултат на това страстите се успокоили, но протестите са продължили, като на няколко пъти е имало нови инциденти.

Облакът от сълзотворен газ е стигнал до конгресния център, където поканените гости влизали един след друг през централния вход. Те трябвало да покриват лицата си с носни кърпички и ръце.

Солун

Гръцките медии коментират, че протестиращите не са били никак приятелски настроени към журналистическите екипи, а на няколко пъти дори се опитали да нападнат представители на медиите.

Мащабни демонстрации срещу политиката на строги икономии се проведоха от водещи профсъюзни обединения, Общогръцкия боен фронт (ПАМЕ), свързани с Комунистическата партия на Гърция (ККЕ), както и редица други организации.

Солун

Друг голям митинг започна от скулптурата на гръцкия пълководец Александър Македонски в знак на протест срещу договора между Атина и Скопие за преименуването на бившата югославска република.

На него под лозунга „Македония – това е Гърция“ и организиран от гръцките всемакедонски организации, в това число представители на гръцката диаспора, се събраха десетки хиляди души.

Солун

Хората скандираха с гръцки знамена в ръцете си и с банери „Македония – гръцка земя“, „Македония – единствена и гръцка“.

Според органите на реда над 15 000 души са взели участие в масовата проява.

Солун

Около 5 500 полицаи, подкрепени от агенти на ФБР се грижеха за безопасността в северната гръцка столица, включително 67 взвода на спецчастите.

По време на инцидентите в центъра на Солун, в непосредствена близост до сградата, където се провежда Международният панаир, гръцкият премиер се обърна към присъстващите на церемонията по откриването.

Солун

Алексис Ципрас говори за постмеморандумската политика на правителството, за визията и плана му Гърция отново да се издигне икономически.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук